Dura resposta occidental. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat sancions davant "l'inici de la invasió russa" d'Ucraïna. Així mateix, ha comunicat la transferència de soldats nord-americans als països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània). Els EUA s'uneixen així a les mesures adoptades per la Unió Europea, en el que Biden ha definit com el "primer tram de sancions per imposar costos a Rússia i respondre a les seves accions". "Estem aplicant sancions completament bloquejadores de les dues grans institucions financeres russes: el VEB (un dels principals bancs d'inversió i desenvolupament) i el seu banc militar", ha apuntat el president nord-americà en una compareixença davant dels mitjans aquest dimarts.
Washington també implementarà "sancions globals sobre el deute sobirà rus". "Això significa que hem apartat el govern rus del finançament occidental", ha aclarit Biden. És a dir, Moscou ja no podrà aconseguir fons des d'Occident ni comerciar amb el seu nou deute en els mercats dels aliats dels EUA. Això no és tot, ja que a partir d'aquest dimecres s'imposaran sancions a les elits russes i els seus familiars perquè formen part dels "jocs corruptes del Kremlin". Unes represàlies que Biden no ha descartat ampliar si Rússia "segueix amb la seva agressió a Ucraïna".
Cap intenció de lluitar contra Rússia
En l'àmbit militar, el president nord-americà ha autoritzat la transferència de soldats i equipament a les nacions bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània). Els soldats i l'equipament dels EUA ja es troba en bases europees, però el mandatari no ha oferit xifres. "Deixin-me ser clar. Són moviments totalment defensius per part nostra. No tenim cap intenció de lluitar contra Rússia", ha indicat Biden. Alhora, ha destacat que el seu país i els aliats defensaran "cada polzada del territori de l'OTAN" en cas d'agressió. En aquest sentit, ha detallat que Washington s'ha coordinat en els últims mesos amb els socis europeus i de l'aliança atlàntica per preparar la seva resposta contra Moscou.
Més enllà d'anunciar mesures, Biden també ha valorat el reconeixement rus de la independència de les repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk. "Qui en el nom del Senyor pensa que Putin té el dret a declarar nous països en un territori que pertany al seu veïnat? És una violació flagrant de la llei internacional i exigeix una resposta ferma de la comunitat internacional", ha conclòs. D'aquí que s'hagi referit a aquest moviment tàctic del Kremlin com a "l'inici de la invasió russa" d'Ucraïna, tal com ja havia fet durant la jornada d'aquest dimarts l'OTAN.
L'OTAN també parla d'invasió
El secretari general de l'aliança atlàntica, Jens Stoltenberg, ha assegurat que "tots els indicis" apunten que Rússia "continua preparant un atac a gran escala" contra Ucraïna. Després d'una reunió extraordinària de la comissió OTAN-Ucraïna, Stoltenberg ha condemnat el que considera una "nova invasió" del país, que "ja està envaït des del 2014". El líder de l'OTAN ha dit que l'autorització parlamentària per l'enviament de tropes russes al Donbass s'afegeix a les "decisions de Rússia dels últims mesos" en l'escalada del conflicte. "És només un pas més en les amenaces i el comportament agressiu. Això no canvia el nostre missatge", ha subratllat. Finalment, ha advertit de les "greus conseqüències" del comportament rus per a la seguretat d'Europa i ha demanat a Moscou que deixi "d'alimentar el conflicte i esculli la diplomàcia". "Continuarem fent tot el que calgui per seguir defensant l'aliança", ha tancat Stoltenberg.
Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha negat la suposada invasió. Aquest dimarts ha assenyalat que l'enviament de tropes russes a Donetsk i Lugansk dependrà de la situació sobre el terreny i que no ha de ser immediat. Llavors, tot dependrà del desenvolupament dels esdeveniments i de la "situació en el terreny". "No he dit que les tropes surtin cap allà ara mateix", ha dit el líder rus. Igualment, ha afegit que avui és "impossible" pronosticar el que passarà. En aquest sentit, ha reconegut que els combats en la zona de conflicte "encara continuen" i que tendeixen a agreujar-se.
La resposta europea
Els primers a respondre a les provocacions del Kremlin han estat els països europeus. Els ministres d'exteriors de la UE han acordat aquest dimarts de manera unànime a París un primer paquet de sancions contra Rússia, tal com ha anunciat ministre francès Jean-Yves Le Drian. "Ens hem posat d'acord per unanimitat en un primer paquet de sancions", ha dit Le Drian al costat de l'alt representant europeu per a la Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell. Les sancions afecten a tot un seguit de 27 entitats i persones, entre les quals trobem responsables que han pres decisions i que han tingut un paper important en l'atac a la sobirania ucraïnesa. També es limitarà l'accés financer de Rússia "als nostres mercats financers i de capitals" per evitar que pugui finançar el seu deute en els mercats europeus. És a dir, tot un seguit de represàlies que "faran molt mal a Rússia". Així ho ha definit Borrell, que ha destacat la "ràpida resposta" del bloc comunitari i que ha assegurat que es continuarà amb els esforços diplomàtics per evitar "una nova erupció de la guerra en el cor d'Europa". "El risc d'un conflicte a gran escala és real i hem de prevenir-lo", ha dit Borrell. "La situació és molt greu", ha reconegut Le Drian.
També cal remarcar l'anunci del canceller alemany, Olaf Scholz: Alemanya bloqueja la certificació del gasoducte Nord Stream 2. "En el context d'escalada del conflicte, el govern alemany deté el procés d'aprovació del gasoducte rus-alemany Nord Stream 2 fins a nou avís", ha afirmat aquest dimarts. "No hi pot haver certificació" de la infraestructura, ja que "la situació ha canviat" després del reconeixement per part de Moscou de les autoproclamades repúbliques prorusses del Donbass. Per la seva banda, la ministra alemanya d'Exteriors, Annalena Baerbock, ha abordat la situació amb els seus col·legues del G7 (el Canadà, França, els EUA, el Regne Unit, el Japó i Itàlia) en una reunió on s'ha acordat prendre "mesures restrictives conjuntes". Finalment, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha amenaçat de trencar les relacions diplomàtiques amb Rússia. "Som testimonis d'un atac contra la sobirania i la integritat territorial del nostre Estat", ha afirmat. El líder d'Ucraïna ha rebut el suport unànime d'Occident, que ha aprovat generalment una onada de sancions contra Rússia.