Els Estats Units han vetat per tercera vegada una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que demanava "un alto el foc immediat" a la Franja de Gaza. La resolució, proposada per Algèria i que comptava amb el suport dels països àrabs, demanava un “alto el foc humanitari imminent”, ha obtingut 13 vots favorables, l'abstenció del Regne Unit i el vot en contra dels EUA, que en tenir dret a veto ha impedit que tiri endavant. Segons han avançat mitjans estatunidencs, Washington ha presentat una resolució alternativa que reclama un "alto el foc temporal tan bon punt sigui practicable i tots els ostatges s’hagin alliberat". Aquesta proposta suposa un lleuger canvi per part de l’administració Biden, ja que fins ara s’ha resistit a parlar d’un alto el foc.
Els EUA justifica el seu vot perquè "posa en perill les negociacions"
L'ambaixadora nord-americana, Linda Thomas-Greenfield, ha justificat el vot perquè "posa en perill les delicades negociacions" en curs, i procedir avui amb un vot afirmatiu era "irresponsable". Ha precisat que les negociacions les duen a terme els EUA conjuntament amb Egipte i Qatar per una pausa de sis setmanes en els combats, "i creiem que aquesta resolució podria impactar negativament en aquestes negociacions (...) i podria allargar els combats entre Hamàs i Israel".
Des que va començar la guerra a Gaza, els Estats Units ja han vetat tres resolucions per demanar el seu final: la primera va ser presentada pel Brasil el 18 d'octubre, i demanava a Israel "pauses humanitàries" a Gaza; el 8 de desembre, una altra resolució semblant presentada per Emirats Àrabs demanava l'alto el foc immediat.
Algèria va preparar el primer projecte de resolució el 31 de gener, i els EUA li van demanar diverses vegades posposar la votació per tenir temps d'introduir canvis —fins i tot el secretari d'Estad Antony Blinken va trucar per telèfon al seu homòleg algerià Ahmed Attaf en aquest sentit—però cap dels canvis ha estat del gust de Washington. L'ambaixador xinès, Zhang Jun, ha lamentat que el resultat de la votació d'avui "demostra que, en el tema d'un alto el foc a Gaza, és el veto dels Estats Units el que anul·la el consens del Consell de Seguretat".
El Consell de Seguretat de l’ONU està format pels cinc membres permanents (la Xina, França, Rússia, el Regne Unit i els Estats Units) i deu temporals, que actualment són: Algèria, Equador, Guyana, Japó, Malta, Moçambic, la República de Corea, Sierra Leone, Eslovènia i Suïssa. Amb seu a Nova York, el Consell de Seguretat és l’òrgan de l’ONU responsable de “mantenir la pau i la seguretat internacional”.