La política exterior de la Unió Europea sovint s'ha caracteritzat per la seva equidistància en la majoria d'àmbits i polèmiques. Tanmateix, la reacció davant del cas del Qatargate està portant la política europea a ser més contundent que mai. La corrupció i la humiliació al cor d'Europa no es passa per alt fàcilment. Tant és així, que l'Eurocambra ha trencat el seu històric silenci sobre les violacions dels drets humans al Marroc, país que ha mostrat la complicitat en la trama de suborns esmentada.

Els eurodiputats han aprovat una resolució on es critiquen les vulneracions dels drets humans al Marroc. Segons elDiario.es, malgrat estar en punt de mira, les autoritats marroquines haurien intentat influir en els eurodiputats perquè aquesta resolució no arribés a bon port. Diversos eurodiputats han denunciat que representants marroquins es van desplaçar aquesta setmana a Estrasburg i van enviar correus electrònics per demanar que els diputats s'abstinguessin de votar a favor d'aquesta resolució. Tanmateix, les noves pressions no han servit per res. La resolució s'ha aprovat amb 356 a favor, 32 en contra i 42 abstencions

Ara bé, la notícia més destacable és que entre aquests 32 vots en contra hi ha precisament els 17 diputats dels socialistes espanyols (tots menys el d'Iratxe García Pérez, portaveu del grup a l'Eurocambra), que s'han alineat amb tres eurodiputats no adscrits i dotze diputats de l'extrema dreta, i han trencat amb la línia dels socialistes europeus. Fonts de la formació defensen que el vot s'ha fet per "responsabilitat" i que la voluntat del PSOE és la de mantenir "unes relacions franques basades en el diàleg". Les mateixes veus remarquen que la delegació socialista espanyola està "compromesa de ple" amb el respecte als drets humans i reitera que el diàleg és "la millor eina per entendre's entre les parts". "Espanya manté amb el Marroc converses en totes les qüestions d'interès comú, com són la seguretat, la lluita contra al terrorisme, les relacions econòmiques i comercials, la lluita contra la migració irregular i també els drets humans", conclouen.

La resolució se centra en la llibertat d'expressió, a través del cas d'un periodista. El document insta a les autoritats marroquines a "respectar la llibertat d'expressió i premsa, i garantir els periodistes empresonats, en particular Omar Radi, Souleiman Raissouni i Taoufik Bouachrine, un judici just amb les degudes garanties processals, el seu alliberament immediat i el cessament de l'assetjament als periodistes, els seus advocats i les seves famílies". A més, en el text també es recull: "Condemnem enèrgicament l'ús indegut d'acusacions d'agressió sexual per dissuadir els periodistes de fer la seva feina i creiem que perjudica els drets de les dones".

El Parlament Europeu demana a més a les autoritats marroquines que aturin l'espionatge a periodistes i al seu lloc posin en marxa legislació per protegir-los; en paral·lel, també demana als Estats membres de la UE que deixin d'exportar tecnologia de vigilància al Marroc. Sense cap mena de dubte, un moviment inusual per la diplomàcia europea. 

Vetar l'entrada de representants marroquins 

L'Eurocambra també ha demanat aquests dijous que es restringeixi l'accés dels representants del Regne del Marroc a les seus de la institució mentre duri la investigació per l'escàndol de corrupció al que presumptament estaria involucrat aquest país, a més de Qatar i Mauritània, segons recull Efe.