La justícia belga ha sol·licitat al Parlament Europeu que aixequi la immunitat de dos eurodiputats suposadament relacionats amb la trama del Qatargate. Després de la sol·licitud de la justícia belga, la presidenta del Parlament Europeu, la maltesa Roberta Metsola, ha iniciat un procediment urgent per a suspendre la immunitat dels eurodiputats en qüestió, que serien el socialdemòcrata belga Marc Tarabella i el socialdemòcrata italià Andrea Cozzolino. Aquest procediment s'emmarca en la trama de suborns en el Parlament Europeu vinculada a Qatar i el Marroc que va sortir a la llum el desembre passat i que de moment ja s'ha cobrat les seves primeres víctimes, la vicepresidenta de la cambra europea, Eva Kaili, l'exeurodiputat Pier Antonio Panzeri i la parella d'Eva Kaili i assistent parlamentari Francesco Giorgi.
La presidenta de l'Eurocambra donarà a conèixer la sol·licitud d'aixecament d'immunitat per a aquests dos eurodiputats en el ple que celebrarà l'Eurocambra el pròxim 16 de gener, ha precisat la institució. A continuació, la sol·licitud serà remesa a la Comissió d'Assumptes Jurídics de l'Eurocambra, que haurà de presentar una proposta de decisió. "Des del primer moment, el Parlament Europeu ha fet tot el possible per a ajudar en les investigacions i continuarem assegurant-nos que no hi hagi impunitat", ha dit la presidenta del PE en un comunicat, on també afirma que l'Eurocambra estarà "de part de la llei".
L'eurodiputat Marc Tarabella, el domicili del qual va ser registrat, però que no està imputat, ha estat suspès pel seu partit a Bèlgica, mentre que el socialista italià Andrea Cozzolino ha estat suspès del grup socialdemòcrata a l'Eurocambra. Tarabella ha assegurat que és innocent i Cozzolino ha fet públic que vol declarar davant un jutge i que està disposat a renunciar a la seva immunitat parlamentària perquè és innocent i se li està sotmetent a un judici mediàtic.
Fins al moment hi ha quatre imputats en el cas dels suborns al Parlament Europeu, que continuen a la presó preventiva. Es tracta de l'eurodiputada grega Eva Kailí, la seva parella i assistent parlamentari Francesco Giorgi, el secretari general de l'ONG Niccolo Figa-Talamanca i l'exeuroparlamentari italià Pier Antonio Panzeri. Aquest últim, polític socialdemòcrata del Partit Democràtic i actualment al capdavant de l'ONG Fight Impunity (Lluita contra la impunitat), és considerat el suposat capitost de la trama corrupta.
Mauritània se suma a Qatar i Marroc
L'escàndol de suborns a alts càrrecs del Parlament Europeu perquè prenguessin decisions favorables no es limita només a Qatar i Marroc. Les investigacions i interrogatoris als detinguts per aquesta trama han revelat, segons va explicar el mitjà belga Le Soir, que hi ha un tercer país implicat: Mauritània. A més de buscar influir en les decisions europees sobre Qatar i el Marroc, la trama hauria acceptat també treballar a favor d'aquest país. "Tenen un problema d'imatge i van contractar a Panzeri per a veure què feien", va explicar Giorgi a les autoritats belgues, segons aquest diari. A canvi, Panzeri hauria rebut "25.000 euros en efectiu", assegura l'antic assistent parlamentari, que ha confessat que, per part seva, com a retribució va poder llogar un apartament seu a Brussel·les a l'ambaixador de Mauritània.