Europa respon en bloc a la imposició d'aranzels del 20% per part dels Estats Units. El comissari de Comerç de la UE, Maroš Šefčovič, ha assegurat que parlarà amb socis nord-americans divendres i que la UE "no es quedarà de braços plegats". "Els aranzels injustificats inevitablement resulten contraproduents. Actuarem amb calma, acuradament i de manera unificada, mentre calibrem la nostra resposta, deixant el temps necessari per a les converses. Però no ens quedarem de braços plegats si no aconseguim un acord just. Parlaré amb els meus homòlegs nord-americans".
En aquesta mateixa línia, el primer ministre britànic, Keir Starmer, ha constatat que “clarament hi haurà un impacte econòmic” pels aranzels nord-americans, però que els ministres respondrien amb “cap fred i tranquils”. Starmer ha declarat als representants empresarials que Trump "ha actuat per al seu país, i aquest és el seu mandat. Avui, actuaré en benefici de la Gran Bretanya amb el meu". El primer ministre ha afirmat que, si bé els aranzels representaven un desafiament, el Regne Unit es trobava en una "millor posició que molts altres països, segons el que va anunciar".
Von der Leyen assegura que Europa està “preparada”
Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit aquest dijous que els vint-i-set- estan "preparats per respondre", i que està treballant en noves mesures en resposta. "Estem ja finalitzant el primer paquet de contramesures en resposta als aranzels a l'acer, i ara estem preparant més mesures per protegir els nostres interessos i negocis si les negociacions fallen", ha dit Von der Leyen.
La cap de l'Executiu comunitari ha contestat en una compareixença des de Samarcanda (Uzbekistan), on participa en una cimera amb Àsia central, als nous aranzels dels EUA, després del 25% anterior per a les importacions d'acer i alumini –ja en vigor– i contra els automòbils. "Com a europeus, sempre promourem i defensarem els nostres interessos i valors, i sempre donarem la cara per Europa", ha afegit. La presidenta de la Comissió Europea també ha allargat la mà als EUA per dialogar, i ha subratllat que "hi ha un camí alternatiu" i que "no és massa tard per abordar els problemes mitjançant negociacions".
Els aranzels polèmics de Trump
Trump ha anunciat aquest dimecres la imposició d'aranzels del 20% per a les importacions de la UE durant un acte al Roserar de la Casa Blanca, com a part d'una bateria de gravàmens "recíprocs" més alts contra els principals socis comercials dels EUA. El president dels EUA va oferir detalls d'una ordre executiva que estableix un aranzel mínim del 10% per a desenes de països del món i un altre gravamen addicional per als quals Washington considera com a "pitjors infractors" per les seves barreres productes nord-americans. L'aranzel mínim del 10% entrarà en vigor el dissabte 5 d'abril, mentre que la part addicional individual es començarà a aplicar el 9 d'abril.
El fals 'win win'
Von der Leyen ha afirmat que els aranzels “recíprocs” anunciats "perjudicaran “tothom” i especialment "els més vulnerables". "Les conseqüències seran nefastes per a milions de persones a tot el planeta. També per als països més vulnerables, que ara estan subjectes a alguns dels aranzels nord-americans més elevats, el contrari del que volíem aconseguir", ha destacat. "Milions de ciutadans hauran de fer front a factures d'alimentació més elevades. Els medicaments costaran més, així com el transport. La inflació pujarà i això perjudica sobretot els ciutadans més vulnerables", ha subratllat.
Von der Leyen ha fet una crida aquest dijous a la unitat del bloc comunitari i ha subratllat que el seu mercat interior és un "port segur" davant la guerra comercial. "Europa té tot el que necessita per superar la tempesta" dels aranzels, ha afirmat, i ha subratllat que la Unió Europea "es mantindrà unida i es defensarà mútuament". "La nostra unitat és la nostra força (...) Europa té el mercat únic més gran del món, 450 milions de consumidors. Aquest és el nostre port segur en temps tumultuosos", ha emfatitzat.
Von der Leyen és a Samarcanda per assistir a la primera cimera entre la UE i els cinc països de l'Àsia central, que se celebrarà divendres, i a qui l'acompanya el president del Consell Europeu, António Costa, en el marc de la nova estratègia dels Vint-i-set d'obrir-se a nous mercats.