La Unió Europea (UE) imposarà noves sancions a Rússia per vulneració de drets humans arran del cas de l'opositor rus Alexei Navalni. Els ministres d'exteriors de la UE han arribat aquest dilluns a un principi d'acord per activar per primera vegada el nou mecanisme europeu que permet sancionar a un país tercer per violar els drets humans.
Tot i això, els 27 encara han de decidir quins individus es veuran afectats per aquestes noves sancions. De totes maneres, els estats membre de la UE s'han compromès a buscar "espais" de diàleg amb el Kremlin en qüestions com l'acord nuclear amb l'Iran o en l'àmbit sanitari.
Les sancions s'afegiran a les imposades per l'annexió de Crimea del 2014, per les activitats russes a l'est d'Ucraïna i per l'ús d'"armes químiques" en l'enverinament de Navalni. La intenció és que després de l'acord polític assolit avui, les sancions es puguin aprovar el mes de març, segons han explicat diverses fonts.
Les mesures restrictives consistiran a prohibir l'entrada a territori comunitari a les persona sancionades i la congelació dels actius i els béns que tinguin a la UE.
L'escalada de discrepàncies amb Rússia
L'acord arriba després del viatge a Moscou de l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, després del qual l'exministre espanyol ja va obrir la porta a aplicar sancions contra Rússia, en considerar que el Kremlin s'està allunyant dels valors europeus de respecte als drets humans, en negar-se a alliberar Navalni.
"Està clar que Rússia està en una confrontació amb la UE i en el cas del senyor Navalni hi ha un rebuig de respectar els seus compromisos, incloent el rebuig de tenir en compte la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans, ha dit avui Borrell a la seva arribada al consell d'Exteriors, en relació amb la sentència d'Estrasburg que la setmana passada va demanar l'alliberament de l'opositor rus.
La ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha dit avui que "la UE no pot romandre impassible" i ja va avançar que els Vint-i-set reaccionarien amb "unitat".
Missatge que també va enviar el cap de la diplomàcia d'Alemanya, Heiko Maas, qui va arribar amb l'objectiu de "donar l'ordre per preparar la llista de sancions contra persones individuals" de Rússia.