El constant increment dels contagis per Covid-19 està col·locant Europa en una situació molt complicada que pot obligar les autoritats dels diferents països a endurir les mesures restrictives per intentar frenar o, almenys, alentir l'onada. La pandèmia continua imparable a tot el món i fins avui ha acumulat 52,9 milions de casos, la qual cosa representa un augment de gairebé 300.000 casos diaris, segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Cada vegada estan més a prop les festes nadalenques i cada cop és més segur que aquest any seran ben diferents de les que estem acostumats.
Pel que fa als continents, Amèrica registra 22,2 milions de casos, i pren cada vegada més distància d'Àsia, tot i la forta incidència del coronavirus a l'Índia. Europa acumula 13,9 milions de casos. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) ha instat avui els països del continent a introduir mesures de control i prevenció i augmentar els tests a animals i persones en resposta als brots de SARS-CoV- 2 apareguts en granges de visons. A continuació, fem un repàs detallat de la situació dels països amb més casos dins de l'àmbit europeu:
Espanya
Espanya ha registrat aquest divendres 21.371 nous casos de coronavirus, de manera que la xifra de contagis des de l'inici de la pandèmia ascendeix a 1.480.511 i la de morts a 40.817, és a dir, 356 més que un dia abans. La incidència acumulada en 14 dies per 100.000 habitants és de 504,45. Concretament, Ceuta duplica la mitjana nacional amb 1.035,66 casos per 100.000 habitants, seguida de Melilla amb 980. Aragó té una incidència acumulada de 914,73, Castella i Lleó de 848,74 i Navarra de 816.
En la roda de premsa després de la Comissió de seguiment de la Covid, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va admetre que la situació és "dolenta", si bé ha insistit que s'evoluciona cap a una "estabilització", "fins i tot descendent en algunes comunitats autònomes, no a totes".
A partir d'aquesta setmana, els viatgers que arribin a Espanya sense una PCR negativa de coronavirus podran ser sancionats amb multes de fins a 6.000 euros, a més d'haver-se de sotmetre a una prova ràpida com a mesura per garantir una mobilitat segura. "Són multes serioses, multes dissuasives, no amb un interès recaptatori", ha advertit aquest divendres la ministra espanyola d'Afers Estrangers, Arancha González Laya.
Bèlgica
Les autoritats sanitàries de Bèlgica estimen que entre un 10 i un 20% de la població belga tindrà anticossos de SARS-CoV-2 després de la segona onada actual, una proporció que ajudarà a alentir la transmissió de virus, però que fa impossible arribar a la immunitat de grup sense les vacunes.
Pel que fa a la situació epidemiològica actual, Bèlgica presenta una incidència acumulada de 1.232 nous casos per 100.000 persones en els últims 14 dies, encara dels més alts d'Europa, però segueix millorant les seves dades de coronavirus, amb una caiguda setmanal dels contagis del 48% i el 25% en les hospitalitzacions. Les morts segueixen creixent, al 21% setmanal, encara que cada vegada a menor ritme i les autoritats esperen que aquesta dada també s'estabilitzi o comenci a descendir en el que queda de setmana.
Bèlgica, que a finals d'octubre va arribar a ser el país més afectat d'Europa pel coronavirus, ha anat ampliant les restriccions des de fa més d'un mes, fins a arribar fa dues setmanes a la situació actual, amb toc de queda nocturn, teletreball obligatori, mascareta en llocs públics, limitació de contactes socials i tancament d'oci, cultura, esport i comerços no essencials. Dilluns reobriran les escoles, després de dues setmanes de vacances de novembre, ampliades per la Covid.
Rècord al Regne Unit
El govern britànic ha comunicat aquest dijous la detecció de 33.470 nous casos de Covid-19 en 24 hores, per sobre dels 22.950 de dimecres, una xifra rècord registrada fins ara durant la pandèmia. En total, des que va començar a estendre el coronavirus s'han registrat 1,29 milions d'infeccions al país, que aquesta setmana ha processat més de 377.000 tests al dia.
Aquest dimecres es van enunciar 595 morts en una sola jornada, el màxim nombre des del passat 12 de maig, i es va superar la barrera de 50.000 morts en el recompte oficial del Regne Unit. En el conjunt del país estan ingressades actualment 14.196 persones amb Covid-19, segons ha informat el ministre britànic d'Empreses, Energia i Estratègia Industrial, Alok Sharma, en una roda de premsa a Downing Street. Es tracta d'una quantitat d'hospitalitzats similar a la que es registrava el passat 3 d'abril, durant la primera hora de la pandèmia.
Itàlia, amb les pitjors xifres des d'abril
Itàlia ha registrat 636 morts per coronavirus en les últimes quatre hores, la pitjor xifra des del passat mes d'abril, mentre que ha detectat gairebé 38.000 nous contagis, segons el butlletí divulgat avui pel Ministeri de Sanitat. En l'últim dia s'han confirmat 37.978 noves infeccions de virus a Itàlia, un dels augments més alts (el segon després dels gairebé 40.000 positius de dissabte), tot i que ara es fan moltes més proves, 234.600 des de dimecres. El balanç de morts arriba ja a les 43.589 persones.
Itàlia, en estat d'emergència fins al 31 de gener de 2021 i amb els hospitals a la vora del col·lapse, manté un toc de queda nacional a partir de les 22.00 locals, els bars i restaurants només obren fins a les 18.00 i, a més, ha tancat cinemes, museus, teatres, piscines i gimnasos.
Més pressió hospitalària a Portugal
El país ha registrat en les últimes 24 hores 78 morts per coronavirus, la segona xifra més alta de tota la pandèmia després del rècord d'un dia abans (82), i segueix augmentant la pressió en els hospitals, on la xifra d'ingressats no deixa de créixer. Segons l'últim balanç de la Direcció General de Salut (DGS), en les últimes 24 hores es van notificar 5.839 contagis, també la segona xifra més alta, per darrere dels 6.640 de dissabte passat.
En total, des del març, el país acumula 198.011 positius i 3.181 morts. Portugal està en estat d'emergència des del dia 9 i fins al pròxim dia 23, una mesura que ja va estar vigent entre el 19 de març i el 2 de maig i que torna per a la segona onada, encara que amb menys restriccions i el toc de queda entre les 23.00 i les 05.00 està vigent en el 70% de país, una àrea que inclou a Lisboa i Porto, la segona ciutat de país.
França
El nombre de contagis a França ha baixat en l'última setmana, però el Govern mantindrà l'actual confinament durant almenys dues setmanes per confirmar la tendència, segons ha anunciat aquest dijous el primer ministre francès, Jean Castex.
El nivell de nous contagis ha caigut un 16% durant l'última setmana, ha assenyalat Castex en una conferència de premsa, en què ha recalcat que "la nostra estratègia de confinament sembla produir els primers efectes esperats".
Tot i això, ha dit, que seria "irresponsable aixecar o alleugerir" l'actual confinament imposat fa dues setmanes, perquè el país pateix "una segona onada extremadament fort", ha recalcat. França ha superat ja el rècord d'hospitalitzacions d'abril per la pandèmia, amb més de 32.000. A més, els malalts de covid-19 suposen ja el 95% de les capacitats normals de les unitats de cures intensives, encara que aquesta capacitat ja s'ha reforçat en les últimes setmanes.
Grècia trenca rècords
Tot i el confinament a què està sotmès el país. Grècia va registrar aquest dijous les seves pitjors xifres des que va començar la pandèmia, en traspassar la barrera dels 3.000 contagiats, 50 morts i 300 intubats en un dia.
L'Organització Nacional de Salut Pública (EODY) ha anunciat avui que en les últimes 24 hores s'han confirmat 3.316 casos de Covid-19, el que porta la xifra total als 66.637. A més, es va haver de lamentar la pèrdua de 50 persones per coronavirus, el que suma 959 morts des que es va registrar el primer cas a Grècia el passat febrer.
Grècia va trencar aquest dijous un altre rècord que demostra la pressió a què està sotmesa la Sanitat pública. Aquest divendres hi ha 310 pacients intubats, en comparació amb els 297 dimecres.
Croàcia i Eslovènia superen els seus propis rècords
Croàcia va registrar aquest dijous un nou rècord de contagis de coronavirus en superar per primera vegada la marca dels 3.000 casos, amb 3.082 infeccions en 24 hores, mentre que a la veïna Eslovènia es van registrar 41 morts, el nombre més alt per a un sol dia. "Estem en el moment més difícil de l'epidèmia", ha reconegut el primer ministre croat, el conservador Andrej Plenkovic, davant la premsa.
A Eslovènia, el Govern ha anunciat per avui més restriccions contra la pandèmia, es van registrar en les últimes 24 hores 1.925 contagiats i un rècord de 41 morts per COVID-19. També el nombre de pacients hospitalitzats es troba en el nivell més alt fins ara, amb 1.210 persones, d'elles, 200 en vigilància intensiva. Des del 20 d'octubre està en vigor a Eslovènia un toc de queda de les 21.00 a les 06.00 hores, estan tancades botigues i locals, excepte els indispensables, així com els centres educatius. A més, hi ha un confinament perimetral a escala municipal.
Alemanya intenta baixar els contagis
La cancellera alemanya, Angela Merkel, dona poques opcions a una reobertura de la gastronomia al desembre. Tot i el cautelós optimisme per la desacceleració de la corba de contagis, espera que es consolidi aquesta tendència. És decisiu per flexibilitzar les restriccions actuals que s'aconsegueixi baixar la xifra d'infeccions al límit marcat de 50 casos per 100.000 habitants en set dies, ha afirmat la Merkel en una plataforma de diàleg virtual amb el ciutadà.
La mitjana nacional està en 138,9 casos, amb nivells regionals que van del màxim de 178 a Baviera (sud) al mínim de 36 a Mecklenburg-Pomerània Occidental (est). Alemanya va registrar aquest dijous 21.866 nous contagis durant les últimes 24 hores, uns 1.900 més que fa una setmana però per sota del màxim diari de 23.399 casos assolit el passat dissabte. El total de positius en tota la pandèmia se situa en 727.553, amb 11.982 morts. 467.800 persones han superat la malaltia.
Dilluns que ve, la cancellera Angela Merkel, es reunirà de nou amb els caps de govern dels estats federats per fer un primer balanç de l'eficàcia de la nova aturada de la vida pública en vigor des del passat dia 2 per tot el mes de novembre i avaluar si les noves restriccions són suficients per frenar l'evolució de la pandèmia.
Rússia
Rússia va registrar durant l'última jornada 21.983 nous casos de covid-19, un nou rècord diari des del començament de la pandèmia, han informat aquest divendres les autoritats sanitàries de país. A més, després de les últimes 24 hores han mort 411 pacients, de manera que el nombre de morts de la pandèmia ascendeix a 32.443. Moscou continua sent el principal focus de la malaltia al país, ja que s'han detectat en les últimes 24 hores 5.974 nous casos i 70 pacients han mort. A hores d'ara Rússia ocupa el cinquè lloc a escala mundial per a nombre de casos detectats, superada pels Estats Units, l'Índia, el Brasil i França.