Després que el president rus, Vladímir Putin, anunciés que Rússia reconeixerà com a independents les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, la Unió Europea ja va dir que prepararia un paquet de sancions. De fet, aquest dimarts ja s'han reunit per gestionar-les. La comunitat internacional ja estudia una resposta a la decisió del Kremlin. 

Però, és clar, en aquest context, què passarà amb els llaços i vincles establerts fins ara? De moment, el panorama és incert, si bé cal preparar-se perquè Rússia també contesti aquestes suposades sancions. Així, la Comissió Europea ja ha fet alguns passos per limitar l'impacte de possibles talls de subministraments de gas rus a la UE. D'aquesta manera, s'han multiplicat contactes amb els Estats Units, Azerbaidjan, Qatar i Noruega, al mateix temps que busca mesures per intentar abaratir preus energètics.  

La comissària d'energia, Kadri Simson, rep aquest dimarts al ministre de Petroli i Energia de Noruega, Marte Mjøs Persen, un dia abans que la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, es reuneixi dimecres a Brussel·les amb el primer ministre del país nòrdic ric en hidrocarburs, Jonas Gahr Støre, segons informa Efe

Aquests contactes donen certa continuïtat als que ha mantingut ja el cap comunitari amb Noruega i altres països susceptibles d'enviar gas natural liquat (GNL) a la UE. Però, per què es busquen aquests acords? El 40% del gas que arriba a Europa prové de Rússia, i en depenen uns vint Estats membres. 

Reunions ja previstes

Totes aquestes reunions ja estaven previstes abans que Putin anunciés aquest dilluns el reconeixement de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk, a la regió del Donbass.

L'estratègia comunitària a mitjà i llarg termini implica accelerar el desplegament de fonts renovables i reduir així la dependència energètica de la UE, que gasta cada mes uns  23.700 milions d'euros en importar productes energètics, segons dades de l'Eurostat del primer semestre del 2021, que recull Efe. Són dades d'abans de l'escala de preus, per la qual cosa es calcula que ara podrien ser més. 

Ucraïna estudia trencar relacions diplomàtiques amb Rússia

Per altra banda, després dels fets succeïts aquest dilluns, Ucraïna es planteja trencar relacions diplomàtiques amb Rússia. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dimarts que estudiarà la possibilitat de trencar relacions amb Rússia. "Immediatament després de la roda de premsa revisaré i estudiaré aquest assumpte, i no només aquest, sinó els nostres passos contra l'escalada russa", ha afirmat. El president del país ha destacat que ha rebut aquesta sol·licitud del Ministeri d'Exteriors d'Ucraïna. 

En relació amb el reconeixement de les autoproclamades repúbliques, Zelenski ha destacat que "Rússia crea les bases jurídiques per a una agressió militar contra Ucraïna, de manera que viola tots els seus compromisos bilaterals i multilaterals, incloent-hi la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU respecte a Ucraïna del 17 de febrer de 2015".

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, després de firmar el reconeixement de les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Lugansk / Efe