La guerra d'Ucraïna ha provocat diverses crisis. L'energètica és una d'elles i, ara que ve l'hivern, agafa més força. Rússia ha fet servir des del primer dia les seves exportacions d'energia contra Europa. Moscou ha retallat el subministrament de gas com a contramesura per les sancions occidentals, però la regió ha pogut acumular suficient energia per aquest hivern. 

Putin torna a canviar el sentit de la guerra d'Ucraïna: què impliquen els nous bombardejos?

Rússia inclou Meta a la llista d'organitzacions "terroristes i extremistes"
 

Europa s'està desconnectant de la font d'energia més important que tenia, fins ara, només vuit mesos després que Rússia comencés la invasió d'Ucraïna. Ha reduït les importacions de petroli amb l'objectiu de frenar la capacitat de Moscou per finançar la seva guerra, mentre que Rússia ha tancat gasoductes clau. 

Europa es desconnecta de Rússia per deixar de dependre'n

La participació de Rússia en les importacions de gas natural del bloc va caure del 36% el mes d'octubre a només el 9% en un any. Després, segons mostren les dades de la firma d'investigació Wood Mackenzie que recull la CNN. I les importacions de la UE de petroli han caigut un 33% abans de la prohibició que entrarà en vigor el mes de desembre, segons destaca l'Agència Internacional d'Energia.

Europa està ara ben encaminada per aconseguir la missió de posar fi a la dependència dels combustibles fòssils russos l'any 2027, i està augmentant les importacions de Noruega i Algèria, i de gas natural liquat (GNL) dels EUA, per compensar. Les instal·lacions d'emmagatzematge de gas estan plenes en un 91%, segons Gas Infrastructure Europe, i se supera l'objectiu fixat del 80%. "Putin fracassarà en el seu intent de desestabilitzar l'ordre econòmic, de la mateixa manera que fracassarà en el camp de batalla a Ucraïna". Així ho ha exposat aquest dimecres el ministre d'Economia alemany, Robert Habeck, en una roda de premsa a Berlín, que recull la mateixa publicació.  

Què passarà l'any que ve?

Alemanya, la potència manufacturera d'Europa, espera que la seva economia es contragui un 0,4% l'any que ve. "La dependència en un sentit físic ja haurà desaparegut l'any que ve". Ha dit a CNN Business, Georg Zachmann, membre principal de Bruegel, un grup d'experts amb seu a Brussel·les. Malgrat tot, "només s'esperen preus raonables a Europa, en la segona meitat de la dècada". 

Fins i tot amb l'emmagatzematge de gas ple a prop de la seva capacitat, la seguretat energètica de la regió continua sent precària, amb apagades i racionaments de gas encara possibles els mesos vinents en cas de noves crisis de subministrament i un hivern excepcionalment fred, destaca la mateixa CNN.

Està garantit aquest hivern?

Amb les reserves de gas en un 90%, és probable que el bloc s'enfronti a interrupcions en el subministrament a principis de l'any que ve si Rússia decideix interrompre els lliuraments de gas restants a partir d'aquest mes, segons un informe de juliol de l'Agència Internacional d'Energia.

Alexei Miller, director executiu del gegant energètic estatal rus Gazprom, ha dit dimecres que "no hi havia garantia" que Europa sobrevisqués a l'hivern amb les reserves actuals. Va dir que les existències d'Alemanya només cobririen fins a 10 setmanes de demanda. Tornar a tenir aquestes existències l'any vinent, ja es perfila com la propera gran prova d'Europa.

D'aquesta manera, tot i que pugui semblar que les reserves de gas estan cobertes per aquest hivern, les informacions podrien canviar en funció del comportament que acabi tenint Rússia. Clar està, però, que l'energia està sent una moneda de càstig a Occident per donar suport a Ucraïna i per contrarestar les sancions que Europa hauria imposat a Rússia. En principi, segons les dades, tenir un 91% de reserves hauria de ser suficient per passar l'hivern. Un hivern que es preveu fred i dur. Caldrà veure si es manté.

 

Imatge principal: president rus, Vladímir Putin / Efe