Els països europeus celebraran el Nadal entre restriccions i limitacions per fer front a una pandèmia que no s'atura i que espera amb ansietat l'arribada de les vacunes, a partir del dia 27, mentre els diferents Estats avaluen què han de fer amb els desplaçaments al Regne Unit per les dues variants de coronavirus detectades.

El ministre de Sanitat britànic, Matt Hancock, ha anunciat aquest dimecres que s'ha localitzat una segona variant del coronavirus "encara més contagiosa" que la soca de la qual es va informar la setmana passada. Aquesta versió del SARS-CoV-2, lligada a persones que han viatjat al Regne Unit des de Sud-àfrica, és "molt preocupant" i sembla contenir més mutacions que la que ha començat a estendre's amb rapidesa al sud d'Anglaterra.

Les autoritats britàniques no descarten situar més zones d'Anglaterra en un nivell molt alt de risc davant de la ràpida propagació d'una nova soca del coronavirus, després que avui el Regne Unit informés de 39.237 casos nous, un rècord des que va començar la pandèmia que s'ha produït per segon dia consecutiu. A més s'han produït 744 noves morts en 24 hores, el màxim diari registrat des del passat 29 d'abril.

Carrers semidesèrtics a Dover, al sud del país / Efe

El ministre de Comunitats anglès, Robert Jenrick, ha declarat aquest dimecres als mitjans que "pot ser necessari prendre més mesures" per frenar l'increment dels casos. Per la seva banda, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va decidir dissabte passat situar Londres i diversos comtats del sud-est d'Anglaterra al nivell de risc 4 —greu— per restringir el moviment de la població davant de l'inquietant augment dels contagis. Segons els experts científics, la nova variant del coronavirus ja s'ha propagat per altres zones del país.

Viatges al Regne Unit

Camions i vehicles professionals van tornar a travessar aquest dimecres el Canal de la Mànega després de 48 hores bloquejats al port anglès de Dover, amb la reobertura aquesta mitjanit de les fronteres entre el Regne Unit i França, que ha imposat proves de diagnòstic per poder passar. Durant la nit hi havia uns 3.000 camions en espera de travessar el canal.

La reobertura del trànsit al Canal de la Mànega aquest dimecres va provocar escenes de caos a ambdós costats de la frontera, per l'escassetat dels tests contra la Covid-19 que exigeixen les autoritats gal·les. Al seu torn, el trànsit de trens a l'eurotúnel per a passatgers va començar també poc després de la mitjanit, únicament per als viatgers francesos o amb residència a França que podien presentar un test PCR realitzat en les 72 hores anteriors.

Els treballadors que havien de travessar la frontera van poder recórrer a tests ràpids d'antígens en lloc de les PCR. Les autoritats franceses podien, a més, prendre mostres aleatòries de la mercaderia.

Unes 30.000 persones que han arribat a Irlanda des del Regne Unit des del passat 8 de desembre han de guardar una "estricta" quarantena de 14 dies, "aïllats a les seves habitacions", per fer front a la nova variant de la Covid-19 detectada al país veí. El cap mèdic del servei de salut irlandès (HSE), Colm Henry, va assegurar aquest dimecres que la nova recomanació és "dolorosa, però necessària", sobretot per a aquells que van arribar a aquest país després del 10 de desembre, ja que hauran de passar el dia de Nadal aïllats.

Trànsit aeri amb el Regne Unit

El Govern dels Països Baixos ha aixecat a partir d'aquest dimecres el bloqueig del trànsit aeri, marítim i ferroviari de passatgers amb el Regne Unit, que aplica des de diumenge a causa de la nova soca de coronavirus, però exigeix als viatgers proporcionar un test negatiu a les aerolínies a la ciutat d'origen.

Les aerolínies i els operadors de ferri que gestionen els viatges entre ambdós països hauran de verificar, abans de permetre'ls embarcar, que els passatgers compten amb una PCR amb resultat negatiu i que no tingui més de 72 hores a l'arribada als Països Baixos, la qual cosa serà comprovada en controls aleatoris en la destinació. 

Per la seva part, Bulgària permet, a partir d'aquest dimecres l'aterratge d'avions procedents del Regne Unit i l'entrada de viatgers des d'aquest país, revertint així la prohibició decretada diumenge passat. Mentrestant, l'Executiu danès ha prolongat fins divendres la suspensió de vols amb el Regne Unit de 48 hores decretada dilluns passat. La nova prohibició finalitzarà la mitjanit de dijous.

Previsions amb la vacuna

El ministeri italià de Sanitat preveu que a finals del 2021 desenes de milions de residents a Itàlia podran estar vacunats, però que s'haurà d'esperar al 2022 perquè tota la població l'hagi rebut.

Bèlgica iniciarà la seva campanya de vacunació dilluns vinent, 28 de desembre, i començarà per tres residències d'avis situades cadascuna en una localitat diferent, amb la qual cosa cobrirà gairebé tot el territori del país. El 60% de la població belga es vol vacunar contra la Covid-19, segons una enquesta publicada aquest dimecres pel comitè tècnic contra el coronavirus, Sciensano.

A Hongria tan sols el 15% dels hongaresos es vacunarà "segurament" contra la Covid-19, mentre que un 35% afirma que no ho farà i la meitat de la població es mostra indecisa, d'acord amb un sondeig publicat aquest dimecres per l'Oficina Nacional d'Estadística.

Màximes de contagis a Alemanya

Alemanya ha registrat en les últimes 24 hores 962 víctimes mortals, el màxim de morts un dia en tota la pandèmia, segons les dades de l'Institut Robert Koch de virologia. El nombre de nous contagis es va situar en 24.740 casos, d'acord amb les dades actualitzades la passada mitjanit.

Senyal de màscara obligatòria a Alemanya / Efe

En el conjunt del país, la incidència acumulada en els últims set dies se situa en 195,6 casos per cada 100.000 habitants i les noves infeccions en set dies van sumar 162.256 casos, en un país amb ja un total de 27.968 morts per la Covid-19.

En altres països, destaca la República Txeca, que en les últimes 24 hores va registrar 10.821 positius nous, la xifra més alta des del 6 de novembre. Aquesta dada suposa un augment del 37% respecte a fa una setmana, just quan el país va prorrogar ahir, fins al 22 de gener, l'estat d'emergència i podria introduir noves mesures de prevenció els dies vinents.

Itàlia supera els 70.000 morts per Covid

A Itàlia es van superar aquest dimecres els 70.000 morts durant tota l'emergència sanitària, un dia abans que el país es confini per frenar els contagis en el període de Nadal. Itàlia és el cinquè país amb més morts pel virus del món, després dels Estats Units, el Brasil, l'Índia i Mèxic, segons l'Institut Johns Hopkins University.

Per la seva part, Portugal ha notificat una pujada dels nombres diaris de Covid-19, amb 4.602 infeccions i 89 morts, la xifra de morts més alta dels últims nou dies. Portugal comença demà un nou estat d'emergència fins al 7 de gener, amb restriccions específiques per les festes nadalenques.

Els tocs de queda obliguen a romandre a casa a partir de les 13.00 hores els dies festius, i des de les 23.00 hores els dies de diari. Per a la Nit de Nadal i Nadal, les mesures s'han suavitzat amb l'objectiu que les persones puguin viatjar entre les comarques portugueses i visitar els seus familiars directes.

Fotografia principal: El panell de sortides de l'aeroport de Heathrow, a Londres / Efe