Europa està experimentant “una onada d'antisemitisme” causada, en part, pel conflicte a l'Orient Mitjà. Així ho recull l'enquesta de l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE) que ha entrevistat 8.000 jueus majors de 16 anys de diversos països. El 96% dels enquestats han experimentat alguna mena d'antisemitisme en l'any anterior a l'enquesta. És a dir, entre el gener i el juny del 2023. Així doncs, l'onada d'antisemitisme de la que alerta el sondeig és prèvia a la guerra a Gaza, tanmateix, la majoria dels enquestats assenyalaven que la situació al Pròxim Orient és un dels detonants. 

Tot i que les entrevistes es van fer abans del 7 d'octubre, l'agència amb seu a Viena també va recopilar dades de 12 organitzacions paraigües jueves. Algunes d'aquestes organitzacions han informat d'un augment del 400% dels atacs antisemites des de l'octubre del 2023. Es tracta de la tercera enquesta d'aquesta mena que es fa des de l'any 2013. 

Un augment en els darrers 5 anys

El 80% dels enquestats ha afirmat que han percebut un augment de l'antisemitisme durant els últims cinc anys al seu país. Més de nou de cada 10 van descriure l'antisemitisme a internet i les xarxes socials com un problema “molt gran”. Sis de cada 10 persones van dir estar preocupades per la seguretat de la seva família, mentre que un nombre similar (62%) va dir que el conflicte àrab-israelià va afectar el seu sentiment de seguretat.

L'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea insta els governs a finançar les necessitats de seguretat i protecció de les comunitats jueves, incloses escoles, sinagogues i centres comunitaris. També demana fer un ús total de la legislació de la UE que regula Internet, la llei de serveis digitals, per eliminar el contingut antisemita en línia, així com intensificar els esforços per perseguir els delictes d'odi antisemites.

L'antisemitisme i les xarxes 

Meta Platforms va anunciar dimarts que començaria a eliminar més publicacions dirigides als “sionistes”, quan el terme s'utilitzi per referir-se al poble jueu i als israelians en lloc de representar els partidaris del moviment polític. La política d'incitació a l'odi de Meta prohibeix els atacs directes a les persones sobre la base del que anomena característiques protegides, que inclouen la raça, l'ètnia, l'afiliació religiosa, la discapacitat i la identitat de gènere, entre d'altres. Justament, els enquestats denuncien que l'antisemitisme a internet s'estén amb virulència. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!