El cas de corrupció del Qatargate continua donant guerra. L'exeurodiputada grega Eva Kaili, que va ser destituïda ara fa gairebé un any com a vicepresidenta del Parlament Europeu arran de l'esclat de l'escàndol de corrupció Qatargate, ha sortit ara a defensar-se. Els seus advocats han demanat al Parlament Europeu i a la seva presidenta, Roberta Metsola, que estudiï si es va violar la seva immunitat parlamentària quan se la va investigar i detenir per la seva possible implicació amb el cas.
Els advocats Christophe Marchand i Sven Mary han explicat en una entrevista a Euronews que havien sol·licitat una trobada amb els serveis jurídics del Parlament Europeu per presentar "proves" de la violació de la seva immunitat, tenint en compte que en el moment de la investigació i detenció era diputada a l'òrgan continental. "No es va respectar la protecció parlamentària d'Eva Kaili, i això té conseqüències. Una conseqüència és que no pot ser processada per aquest cas", ha argumentat la seva defensa. L'objectiu de la immunitat parlamentària és precisament protegir els representants europeus de la persecució política arbitrària. Amb tot, esperen que si l'Eurocambra reconeix que no es va respectar la seva immunitat, Kaili tingui punts a favor en el judici que se celebra a Bèlgica pel cas de corrupció.
"Atac al cor de la democràcia a la UE"
Ara fa un any, l'exeurodiputada grega Eva Kaili va reconèixer haver ordenat al seu pare que s'emportés les bosses de diners que amagava al seu domicili, instruccions que van permetre a la policia belga detenir-lo in fraganti i arrestar un nombre de sospitosos de corrupció passant per alt la seva immunitat parlamentària. Segons informa aquest dimarts Le Soir, la socialdemòcrata havia admès davant el jutge la seva involucració en la trama, tot i que parcialment, perquè només hauria confessat estar al corrent de "l'activitat" del seu company, l'italià Francesco Giorgi, també detingut, que va assenyalar l'exeuroparlamentari Pier Antonio Panzeri com a presumpte cervell de la trama de suborns i regals que rebien de Qatar i el Marroc. Uns mesos després, la justícia belga va identificar Ali bin Samikh Al Marri, ministre de Treball a Qatar, com el cervell de tota la trama de corrupció al Parlament Europeu. Així, era ell qui s'encarregava de controlar les tasques del principal imputat pel Qatargate, Panzeri.
L'escàndol va sacsejar el Parlament Europeu, i va obligar la institució a prendre mesures dràstiques contra la laxitud de les normes de conducta del personal. Com que Kaili va ser atrapada in fraganti, la cambra va permetre que s'aixequés immediatament la seva immunitat parlamentària. Però els seus advocats defensen encara la seva innocència, i avisen que la seva detenció i les investigacions prèvies que havien fet la fiscalia belga i els serveis secrets de diversos països no van complir el respecte a la immunitat, sinó que van ser un "atac al cor de la democràcia a la UE". "Hi ha hagut un mal comportament de la justícia belga, que no ha respectat el sistema judicial i ha atacat el funcionament del Parlament Europeu", manté la defensa. Els advocats confien ara que Metsola "s'ocupi" del cas davant el Parlament Europeu.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!