L'actriu Angelina Jolie va viatjar aquest dissabte a Ucraïna per visitar als nens que havien patit les conseqüències de la guerra. Durant la jornada d'ahir va visitar un centre mèdic, un internat, l'estació de tren i una cafeteria, segons han informat alguns mitjans i autoritats d'Ucraïna. Jolie, enviada especial de l'agència de refugiats de les Nacions Unides (Acnur), ha visitat l'estació de tren de la ciutat aquest diumenge per a reunir-se amb persones desplaçades per la invasió russa, moltes d'ells nens. El cap de l'administració regional de Leópolis, Maxim Kozitski, ha qualificat la visita de sorpresa, i després d'aquesta trobada va escriure al seu compte de Facebook, que les històries dels nens “l'han conmogut profundament. Una nena fins i tot li ha pogut explicar en privat a la senyora Jolie sobre els seus somnis”, ha detallat Kozitski. 

Durant la visita a l'estació de tren Jolie, s'ha trobat amb voluntaris que treballen amb els desplaçats, els quals li han explicat que cadascun dels psiquiatres de torn parla amb unes 15 persones al dia. Els voluntaris l'han assegurat a l'estatunidenca que moltes de les persones que es refugien ara en l'estació són nens entre els 2 i els 10 anys. “Han d'estar en estat de xoc... Sé com el trauma afecta els nens, sé el curatiu que és per a ells que algú els mostri quan importen, quan importen les seves veus”, ha contestat. Mentre l'actriu es trobava en aquesta estació ha estat quan Jolie ha viscut de primera mà el risc de bombardeig quan s'han activat les alertes que avisen d'un possible bombardeig rus en la zona. Ha estat, doncs, quan han evacuat a l'actriu a correcuita davant el perill d'atac rus a la ciutat.  

Situació a Ucraïna 

Aquest diumenge els atacs creuats entre Ucraïna i Rússia no han donat treva. El governador de la regió russa de Bélgorod, Viacheslav Gladkov, ha informat d'un incendi a les instal·lacions del Ministeri de Defensa rus a la regió de Bélgorod, fronterera amb Ucraïna. Segons Gladkov, actualment s'està recaptant informació sobre possibles víctimes i danys materials. El governador ha denunciat en els últims dies atacs suposadament comesos per Ucraïna a la regió. Tanmateix, l'atac ucraïnès més gran fins al moment, es va produir aquest dissabte. Després d'algunes especulacions dels mitjans locals, Kíiv ha confirmat que ahir dissabte va dur a terme un atac exitós contra el centre de comandament rus a Ucraïna, on hi havia una quarantena d'oficials russos, entre els quals els càrrecs més importants de l'exèrcit, com ara el mateix cap de l'Estat Major, Valeri Gueràssimov, que hauria resultat ferit. 

D'altra banda, les autoritats locals ucraïneses han informat de la troballa d'una fossa prop de la localitat de Butxa amb tres cossos de tres homes amb signes de tortura. Les víctimes serien civils ucraïnesos trobats en un bosc de Mirotske, prop de Butxa, als afores de la capital ucraïnesa, Kíiv. Segons informa Ucraïna, tenen les mans lligades a l'esquena i alguns estaven emmordassats. A més tenien diverses ferides de bala, ha explicat el cap de la Policia de la regió de Kíiv, Andrii Nebitov, que ha indicat en un vídeo publicat en Youtube que les lesions apunten al fet que van ser torturats. "Al final cadascun va rebre un tret a l'orella", ha relatat.

L'únic alè d'esperança que es pot treure del dia 67 de la guerra és que Ucraïna ha aconseguit amb l'ajuda de l'ONU i el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) evacuar a entre 80 i 100 civils refugiats de l'acereria d'Azovstal a Mariúpol, després de múltiples fracassos. Kíiv ha qualificat aquesta evacuació com "l'operació més difícil des que va començar la guerra fa més de dos mesos". Aquest dilluns arribaran a Zaporíjia, segons ha explicat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Twitter. El Comitè Internacional de la Creu Roja ha informat que el comboi, en coordinació amb l'ONU i les parts en conflicte, va sortir divendres passat, va recórrer uns 230 quilòmetres i va arribar dissabte al matí a la planta de Mariúpol.