L'expresident bolivià Evo Morales, asilat a Mèxic, ha viatjat aquest divendres a Cuba per una consulta mèdica, segons han indicat fonts diplomàtiques i de l'entorn de l'exmandatari. Fonts de la Secretaria (ministeri) de Relacions Exteriors de Mèxic han indicat que "Morales ha viatjat al matí rumb a Cuba", i que l'expresident ha informat que "es tracta d'un viatge temporal".
Consultada per Efe, Gabriela Montaño, exministra boliviana de Salut, ha confirmat que "el president Evo Morales és a Cuba per a una consulta mèdica amb l'equip mèdic cubà que abans a Bolívia el va atendre".
El passat 4 de desembre, l'Organització d'Estats Americans (OEA) va reiterar les seves denúncies d'"irregularitats" en les últimes eleccions presidencials a Bolívia en presentar la versió final de l'informe que va desembocar a la sortida del poder del fins al 10 de novembre president del país andí després d'un cop d'estat perpetrat per les Forces Armades.
En els comicis en qüestió, celebrats el 20 d'octubre, Morales va sortir electe per quarta vegada com a president bolivià en imposar-se en primera volta per un marge superior als deu punts segons el recompte oficial al seu principal rival, l'exmandatari Carlos Mesa (2003-2005). L'informe final de la OEA publicat aquest dimecres, tanmateix, ha indicat que "les manipulacions i irregularitats assenyalades no permeten tenir certesa sobre el marge de victòria del candidat (Evo) Morales sobre el candidat (Carlos) Taula".
Aquest mateix divendres, Morales ha publicat en el seu compte de Twitter que "la dreta colpista" l'acusa de frau electoral "quan ni l'informe de la OEA no parla de frau, sinó d'irregularitats". "I la llei preveu que si hi ha irregularitats, s'ha de repetir la votació en aquestes taules. Ens van robar la nostra victòria en primera volta", ha afegit.
Morales va abandonar el seu país el passat 11 de novembre després que les Forces Armades protagonitzessin un cop d'estat i va rebre asil a Mèxic. S'ha especulat que Morales vol traslladar-se de Cuba a l'Argentina una vegada que Alberto Fernández assumeixi la presidència d'aquesta nació sud-americana el 10 de desembre, i des d'allà organitzar l'estratègia del seu partit, el Movimiento al Socialismo (MAS), per a les pròximes eleccions a Bolívia, la data de les quals encara no ha estat fixada.
Una llei consensuada entre el Govern interí bolivià, presidit per Jeanine Áñez, i el MAS, amb majoria en el Parlament, va anul·lar els comicis del 20 d'octubre per iniciar un procés d'urgència cap a noves eleccions.