Fa uns anys, Mark Zuckerberg, CEO de Meta, es mostrava com una persona compromesa amb la importància de controlar la influència de la seva empresa en els usuaris. Ara, als 40 anys, el programador nord-americà està més pròxim als ideals d’ultraliberals com Elon Musk, els quals defensen la llibertat d’expressió sense cap mena de regulació. Fart de les crítiques incessants a Meta, Zuckerberg ha decidit tornar als orígens i ser més permissiu en la moderació de continguts. El magnat ha anunciat aquest dimarts que l'empresa matriu de Facebook, Instagram, WhatsApp i Threads elimina el seu programa de verificació perquè havia provocat "massa censura".

Zuckerberg ha abandonat el mea culpa, una estratègia que va adoptar fa vuit anys, el novembre de 2016, quan la justícia dels Estats Units va acusar Facebook de ser una gran font de notícies falses i teories de la conspiració. Quan l’empresa del magnat era sospitosa d’haver influït de manera antidemocràtica en el resultat de les eleccions que van portar Donald Trump a la Casa Blanca, Zuckerberg va arribar a publicar un missatge de disculpa. Així mateix, el magnat va anunciar una sèrie de passos que tenia previst fer per lluitar contra les mentides a la xarxa social. “Ens prenem seriosament la desinformació”, va dir.

Ara, Zuckerberg s’ha retractat d'aquelles paraules, ja que ha capgirat l’estratègia de la seva empresa després que fos acusada de desinformar. El nou full de ruta suposa una remodelació significativa als canals de Meta, amb la desaparició de l'eina de transparència CrowdTangle. Durant anys, aquesta funció ha permès a investigadors, acadèmics i periodistes controlar les teories de la conspiració i la desinformació a Facebook. Diversos directius de l’empresa han revelat a la premsa nord-americana que el magnat se sent còmode amb aquest nou rumb. Zuckerberg veu els seus passos més recents com un retorn al seu pensament original sobre la llibertat d'expressió, amb Meta limitant el seguiment i control del contingut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

 

En la publicació on anunciava la mesura, Zuckerberg va fer un al·legat polític a favor de Trump, que prendrà possessió d'aquí a dues setmanes. "Treballarem amb Trump per fer retrocedir els governs arreu del món que van en contra de les empreses americanes", va dir. "L'única forma de lluitar contra aquesta tendència global és amb el suport del govern, i és per això que ha estat tan difícil en els últims quatre anys, quan fins i tot el govern dels EUA ha pressionat a favor de la censura", va afegir en una dura crítica contra Biden. Per defensar la seva posició va comparar la situació als EUA amb la d'altres llocs del món, i així, va criticar que a Europa hi ha "un increment de lleis que institucionalitzen la censura i fan difícil construir res innovador", que la Xina no permet el funcionament de les seves aplicacions, o que a l'Amèrica Llatina hi ha "tribunals secrets que poden ordenar a les empreses que eliminin coses d'amagat". 

El Zuckerberg més informal

Aquest canvi de tendència no només ha sigut visible en el seu discurs. L’aparença del programador també ha patit una evolució. Les fotos d'ell vestit amb camisa i corbata davant el Congrés dels Estats Units han estat substituïdes per vídeos amb els cabells més llargs i amb cadenes d'or. Al perfil de Zuckerberg ja no apareixen publicacions llargues i sentides sobre el seu compromís amb la democràcia. Ara publica mems a Threads, responent a atletes famosos, i també vídeos que mostren la nova intel·ligència artificial de la companyia d’una manera més informal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!