Un nord-coreà de 22 anys hauria estat executat públicament per veure i compartir pel·lícules i música de Corea del Sud, segons afirma un informe del qual es fa ressò el The Guardian. En aquest sentit, s'hi destaquen els intents a la desesperada de Pyongyang per detenir el flux d'informació i cultura externes. El cas, detallat en l'Informe 2024 sobre Drets Humans de Corea del Nord publicat pel ministeri d'Unificació de Corea del Sud i que recull el mateix diari, recopila testimonis de 649 desertors del Nord.
Segons el testimoni d'un desertor anònim, el jove de la província de Hwanghae del Sud va ser executat públicament el 2022 per escoltar 70 cançons sud-coreanes, veure tres pel·lícules i distribuir-les, infringint una llei nord-coreana adoptada el 2020 que prohibeix la “ideologia reaccionària". L'informe detalla els esforços amplis realitzats per les autoritats nord-coreanes per controlar el flux d'informació externa, especialment adreçat als joves, tal com detalla el diari britànic.
Càstigs i mesures repressives a Corea del Nord
Altres exemples de mesures repressives inclouen càstigs per pràctiques “reaccionàries” com que les núvies facin servir vestits blancs, els nuvis carreguin a la núvia, usin ulleres de sol o beguin alcohol en copes de vi, totes elles considerades costums sud-coreans. Els telèfons mòbils també són sovint inspeccionats per detectar l'ortografia dels noms dels contactes, expressions i termes d'argot que es percebin com d'influència sud-coreana, afirma l'informe i recull el rotatiu. Tot i que ambdues Corees comparteixen el mateix idioma, han sorgit diferències subtils des de la divisió després de la guerra de Corea de 1950-1953.
La prohibició del K-pop és part d'una campanya per protegir els nord-coreans de la influència “maligna” de la cultura occidental que va començar sota l'exlíder Kim Jong-il i es va intensificar sota el seu fill Kim Jong-un. El 2022, Radio Free Àsia, finançada pel govern nord-americà, va dir que el règim estava prenent mesures enèrgiques contra la moda i els pentinats "capitalistes", apuntant als texans ajustats i les samarretes amb paraules estrangeres, així com als cabells tenyits o llargs, segons assegurava.
Segons destaca el The Guardian, els experts diuen que permetre que la cultura popular sud-coreana es filtri a la societat nord-coreana podria representar una amenaça per a la ideologia que exigeix lleialtat absoluta a la “infal·lible” dinastia Kim que ha governat el país des de la seva fundació el 1948.