Sense encanteris, ni boles de cristall. La capacitat de les forces armades estatunidenques de predir el futur prové de la tecnologia, concretament, gràcies al programa Global Information Dominance Experiment (GIDE). En una roda de premsa, el general Glen Vanherck, ha afirmat que el Pentàgon ja té la capacitat de preveure els esdeveniments que succeiran en uns dies gràcies a la tercera edició del programa GIDE.
Vanherck ha considerat que la darrera versió del programa és tot un èxit que els permet avançar-se a futurs escenaris. "El que hem vist és l'habilitat d'avançar per l'esquerra, l'esquerra del que jo anomeno ser reactiu en comptes de proactiu. I no estic parlant de minuts i hores, estic parlant de dies", ha confirmat el general en declaracions recollides per El Confidencial.
Processant a temps real
Però, que fa aquest programa per poder predir el futur? Bàsicament, fa servir la informació existent, però la passen pel tamís de la intel·ligència artificial, la qual es processa a temps real. La rapidesa de la gestió de les dades és el que marca la diferència amb altres sistemes d'intel·ligència militar similars. L'accés ràpid a informació detallada permet el programa calcular possibles escenaris a dies vista. En altres paraules, la feina que abans feia un analista de defensa en dies, mirant fixament les imatges que enviava un satèl·lit, ara la farà GIDE en minuts.
L'altra pregunta recorrent és: d'on treuen la informació que analitzen? Segons VanHerck, "la informació ja existeix en els satèl·lits, radars, sensors subaquàtics, a Internet, en els serveis d'intel·ligència" i altres serveis civils de tercers no identificats
La darrera pregunta que pot suscitar GIDE és: realment preveu futurs escenaris o els alimenta? La informació sobre un possible escenari servirà per prevenir-lo o per actuar militarment sobre ell? Per ara aquestes incògnites segueixen a l'aire.
Dies complicats al Pentàgon
Són dies durs per a la defensa estatunidenca, ja que el dimarts passat va tenir lloc un tiroteig a al voltant del recinte del Pentágon. El secretari de Defensa dels Estats Units (EUA), Lloyd Ausyin III, va confirmar la mort d'un policia del Pentàgon en el tiroteig que va tenir lloc aquest dimarts a les rodalies d'aquesta instal·lació governamental.
La informació sobre el tiroteig al voltant de la seu del Departament de Defensa dels Estats Units arriba amb comptagotes. L'aura de secretisme que envolta el Pentàgon està fent honor a la seva fama. La defunció del policia és de la poca informació confirmada que hi ha fins ara, però tampoc està especialment detallada. El mateix passa amb els "diversos ferits" dels que va informar Woodrow Kusse, cap de PFPA, i dels quals encara no se sap si han estat ferits o morts.