Un grup de militars ha pres avui la ràdio estatal del Gabon per anunciar l'establiment d'un "Consell Nacional de la Restauració" a fi de "salvar del caos" el país africà, en un aparent intent de cop d'Estat. "És hora de prendre el nostre destí a les nostres mans, ha arribat l'hora del dia tan esperat. Aquell dia en què l'Exèrcit va decidir posar-se del costat del seu poble per salvar el Gabon del caos", ha declarat el tinent Kelly Ondo Obiang. Els militars afirmen estar disposats a restaurar la democràcia i mostren el seu rebuig cap al règim dirigit per la família Bongo, que ja porta més de 50 anys en el poder (el pare d'Alí Bongo, l'actual president, va pujar a la presidència, en tèrboles circumstàncies, el 1967).

Mentre Ondo Obiang llegia aquest discurs, mitjans locals van indicar que es van escoltar trets a Libreville, capital del petit país petrolier. Segons fonts oficials, els colpistes haurien estat detinguts algunes hores després de l'inici de l'intent. L'exèrcit amb blindats controla el centre de la ciutat i els helicòpters no deixen de sobrevolar la capital. Grups de manifestants han sortit al carrer per donar suport als colpistes, que han cridat als joves a protestar contra el règim de la família Bongo: "Si esteu menjant, pareu. Si esteu bevent alguna cosa, pareu. Si esteu dormint, desperteu", ha afirmat el tinent Ondo, mentre que ha cridat els manifestants a ocupar punts estratègics del país.

L'intent colpista es produeix una setmana després que el cap d'estat, Ali Bongo Ondimba, pronunciés un discurs dirigit a la nació el passat 31 de desembre des de Rabat, on es recupera d'una malaltia que l'ha mantingut allunyat de la Presidència des del mes d'octubre passat.


Aquest discurs d'Any Nou "va reforçar els dubtes" sobre la capacitat d'Ali Bongo per continuar en el poder "en escenificar un pacient sense moltes de les seves facultats físiques i mentals", va explicar l'esmentat militar, que es va presentar com a comandant adjunt de la Guàrdia Republicana i president del Moviment de la Joventut Patriòtica de les Forces de Defensa i Defensa del Gabon (MPJFDS).

Per això, aquest grup de soldats ha animat avui els joves gabonesos a unir-se a la denominada "Operació Dignitat", i els ha demanatreunir armes i municions, així com prendre per la força els mitjans de transport i aeroports per "salvar la democràcia en perill i preservar la integritat del territori nacional".

Bongo va ser ingressat en un hospital de Riad el passat 24 d'octubre pel que la Presidència del Gabon va descriure com a "fatiga severa". Tanmateix, l'escassetat de notícies oficials el seu estat va desencadenar especulacions sobre la seva salut i fins i tot alguns mitjans de comunicació, com el canal privat de televisió camerunès Vision 4, van arribar a especular sobre la seva mort. Altres mitjans van assegurar, esmentant fonts oficials, que Bongo va patir una apoplexia.

A finals de novembre, el president va viatjar al Marroc, on va rebre el suport del rei Mohamed VI, per continuar a Rabat el seu procés de recuperació.

El silenci oficial i la seva prolongada absència del país africà van animar l'oposició a criticar amb duresa el "buit de poder" existent. Per això, el passat 14 de novembre el Tribunal Constitucional va esmenar la Carta Magna a fi que el vicepresident del Gabon, Pierre Claver Maganga Moussavou, pogués presidir el gabinet de ministres en absència de Bongo.

Fill d'Omar Bongo, president de la petita nació petroliera de la costa oest de l'Àfrica Central durant més de quatre dècades (1967-2009), Ali Bongo va succeir el seu pare el 2009, quan aquest va morir. El 2016, va ser reelegit en uns comicis molt ajustats, resultat que va causar una revolta social en la qual van morir diverses persones i unes mil van ser detingudes.

El seu principal rival, Jean Ping, expresident de la Comissió de la Unió Africana (UA), el va acusar de frau, i fins i tot, la Unió Europa (UE) va qüestionar la legitimitat del procés electoral i va denunciar irregularitats.

El Gabon manté acords militars amb França i en diverses ocasions les forces franceses desplegades al Gabon han ajudat la família Bongo davant de revoltes populars o militars. De moment, França, que ha mantingut tradicionalment relacions molt cordials amb la família Bongo, no s'ha pronunciat sobre aquest cop. Des de fa alguns dies també hi ha tropes nord-americanes desplegades pel país (oficialment, per intervenir en la República Democràtica del Congo en cas de problemes dels ciutadans nord-americans). Espanya també té una cinquantena d'efectius de l'exèrcit de l'aire desplegats al Gabon, en l'anomenada Operació Mamba, destinada a donar suport a les forces de l'ONU desplegades per la República Centrafricana. Les forces espanyoles no haurien intervingut en els incidents i estarien en un lloc segur.