No és la primera vegada que veuen la llum imatges o escrits que constaten la mala preparació o equipament de l'exèrcit rus que està fent servir a Ucraïna. Fa uns mesos, el soldat rus Pavel Filatyev va voler compartir la seva experiència en la guerra d'Ucraïna. Ja aleshores tenia clares les conseqüències de compartir la seva experiència de la guerra i els periples que ell i alguns companys van haver de passar i patir en primera persona. L'exparacaigudista sabia que si explicava detalls del que s'havia trobat durant la guerra podria córrer el risc d'anar a la presó, seria titllat de traïdor i rebutjat pels seus companys de l'exèrcit. Fins i tot la seva mare l'hauria instat a fugir de Rússia. "No hi veig justícia en aquesta guerra. No hi veig la veritat aquí", va dir aleshores.
Filatyev provenia d'una família de militars, va tenir una primera etapa i una segona que va començar l'agost del 2021. Però durant els mesos d'entrenament, previs a l'inici de l'escalada el mes de febrer del 2022, va trobar que no hi havia llits a les barraques de la seva unitat. Però, no només. Exposava que quan es va acabar la temporada d'estiu es va mudar a un hotel. "Vaig haver de córrer com un sense sostre d'una caserna a una altra, buscant un llit on dormir, fins que vaig trobar un lloc per llogar-me a càrrec meu [després de] 3 setmanes". El menjar que tenien no era suficient. "No hi ha prou menjar per a tothom, les patates de la sopa a l'aigua estan crues, el pa és ranci", declarava. A més, també insistia que la higiene bàsica era difícil perquè el subministrament d'aigua es va interrompre, la qual cosa va provocar la manca de dutxes o lavabos que funcionessin. En aquell moment, insistia també els uniformes no arribaven. Va haver d'esperar uns 10 dies per rebre uniforme d'estiu, però les sabates no eren de la seva talla. Al final, en va aconseguir unes altres pel seu compte. Va denunciar desordre en les missions preparatòries abans de l'escalada.
9/ He also found the unit's food was appalling: "there is not enough food for everyone, the potatoes in the soup on the water are raw, the bread is stale". Basic hygiene was difficult because the water supply was interrupted, resulting in a lack of working showers or toilets. pic.twitter.com/DVAUw2jtm3
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) August 17, 2022
Material soviètic en un hospital de campanya al Donbass
En aquest sentit, el periodista d'El Mundo Alberto Rojas, que ha viatjat diverses vegades a Ucraïna, explica a través de Twitter una troballa que ha fet d'un hospital improvisat utilitzat pels russos al Donbass. Rojas, que es trobava actualment al país en conflicte, destaca que ha estat en una capella que era usada pels russos al Donbass com a hospital de campanya. La van fer servir fins que la van abandonar. Explica que hi havia restes de sang, medicines i uniformes trencats per tot arreu. El que destaca, però, com a més sorprenent són les restes de material soviètic que els soldats continuen fent servir. De fet, sense anar més lluny, les benes són del 1972, tal com es pot veure en les fotos que comparteix.
Hoy he estado en una capilla usada por los rusos en Donbás como hospital de campaña hasta que fue abandonada a la carrera. Había restos de sangre, medicinas y uniformes rotos por todos lados, pero lo impresionante es que siguen usando material soviético. Estas vendas son de 1972! pic.twitter.com/UTSdKSzsSv
— Alberto Rojas (@rojas1977) February 11, 2023
Putin podria allargar la guerra dos anys més
El grup Wagner, molt present durant la guerra d'Ucraïna, i especialment al Donbass, ha dit que Rússia podria tardar dos anys a fer-se completament amb tot l'est del país. Ho ha dit en una estranya entrevista, que recull Reuters, on suggereix que figures clau de Moscou, sense especificar, estarien preparant un conflicte prolongat. Ievgeni Prigozhin, cap del grup de mercenaris i que ha ressorgit per convertir-se en una figura clau en aquesta guerra, ha exposat que Rússia està enfocada ara en capturar tota la regió del Donbass, que no ha pogut ocupar encara de manera completa des de l'inici de la guerra des de fa gairebé un any. I és que el Kremlin no va pensar mai que Ucraïna pogués oferir tantíssima resistència. Prendre tot el Donbass comportaria "prop d'un any i mig o dos anys de feina", ha dit l'aliat del president rus, Vladímir Putin. Si l'objectiu era ocupar tota Ucraïna a l'est del riu Dniéper, això "comportaria uns tres anys", ha exposat.