L'exèrcit rus ha aconseguit encerclar Kíev, la capital d'Ucraïna, per dos costats, segons informen periodistes americans. Els russos s'han apoderat primer de la ciutat de Sumi, a l'est de Kíev, i després han combatut amb els ucraïnesos a Konotop. Alhora, també han entrat pel nord-oest de Kíev, amb combats a Hostómel, on s'ha vist un gran contingent d'helicòpters russos. Allà han aconseguit controlar l'aeroport Antónov, que pot ser utilitzat per a la recepció o sortida de tropes. El vídeo de la CNN mostra el moment en què els russos han ocupat l'aeroport, ubicat a 15 kilòmetres de la capital. A primera hora del vespre, les tropes russes també han pres la central nuclear de Txernòbil, ubicada a uns 130 quilòmetres al nord de Kíev, després de diverses hores de combat. L'exèrcit rus ha aconseguit així envoltar la capital ucraïnesa en poques hores, tot i que el govern del país insisteix que encara hi oposen resistència en alguns punts.
Breaking: @mchancecnn with Russian forces at the Antonov airport about 15 miles outside of Kyiv. "These troops you can see over here, they are Russian airborne forces. They have taken this airport" pic.twitter.com/SnvmwQ1GeA
— Natasha Bertrand (@NatashaBertrand) February 24, 2022
Putin vol enderrocar el govern ucraïnès?
Coincidint amb aquesta situació negativa per als ucraïnesos, l'Ajuntament de la capital ha decretat toc de queda, i al vespre s'han sentit sirenes d'alerta i també sorolls forts. El diari americà Politico, especialitzat en política, considera que el moviment final del president rus, Vladímir Putin, sobre Kíev ja no és de caràcter militar, sinó polític. "La gran pregunta estratègica és si l'objectiu de Putin a Kíev és enderrocar el govern ucraïnès i substituir-lo per un aliat seu. De moment, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, és a la capital, treballant en la defensa del país amb aliats internacionals, segons diu la seva oficina. El mateix Putin ha afirmat que considera que Ucraïna va cometre un cop d'estat amb la seva revolució de Maidan del 2014, un aixecament popular que va derrocar el president Viktor Ianukóvitx, que intentava treure el país d'una alineació estreta amb la UE", afegeix.
VIDEO: Continuous explosions can be heard in Kyiv as night falls on the first day of the renewed Russian invasion of Ukraine. - @TreyYingstpic.twitter.com/cWWZqPYjIi
— Conflict News (@Conflicts) February 24, 2022
Al vídeo, gravat des de Kíev, es pot sentir com es produeixen explosions. Tot just ha començat l'atac de Rússia contra Ucraïna, s'ha produït la primera onada de refugiats. Desenes de milers d'ucraïnesos han optat per fugir del país per les fronteres de Polònia, d'Eslovàquia i també de Romania i Moldàvia. Tot indica que si el conflicte dura més dies, l'afluència de gent anirà en augment cap a aquests països i començarà un drama humanitari. Fonts dels governs d'aquests països fronterers amb Ucraïna han indicat que de moment no hi ha una afluència massiva de refugiats, però els mitjans locals i testimonis presencials han advertit que el trànsit a peu està augmentant.