El Kremlin controla amb puny de ferro tot el que es diu a Rússia sobre l''operació militar especial' a Ucraïna. És per això que des de l'inici de la invasió molts familiars de soldats russos han perdut el contacte amb els seus fills. En alguns casos, i per no haver de declarar la llei marcial, nois molt joves van ser enviats al front del país veí sota el pretext que anaven a fer exercicis militars i sense notificar-ho a les famílies. D'altra banda, els serveis d'intel·ligència de diversos països ha denunciat que Rússia està patint un greu nombre de baixes entre les seves files, sobretot entre les tropes més inexpertes, i que sovint s'abandonen els cadàvers dels soldats al sòl ucraïnès per no haver d'explicar la tragèdia de la guerra al públic rus. Davant la falta d'informació i la bombolla de propaganda en la qual els russos estan atrapats, el departament informàtic de l'exèrcit ucraïnès ha decidit prendre la justícia per les seves pròpies mans i informar ells mateixos a les famílies dels homes morts al front. En un vídeo fet públic recentment, els hackers militars d'Ucraïna han mostrat com fan servir tecnologia de reconeixement facial per trobar els familiars dels soldats a les xarxes socials i enviar-los proves de la seva mort. Segons les seves xifres, ja n'haurien informat de la mort de gairebé 600 soldats.

Punxar la bombolla

Tal com ha detallat l'exèrcit d'Ucraïna, l'equip d'informàtics identifiquen els soldats morts gràcies a la tecnologia de reconeixement facial a partir de fotos fetes dels cadàvers abandonats. A partir d'aquí, un software americà equipat amb intel·ligència artificial escaneja les xarxes socials per identificar els perfils dels difunts i els dels seus familiars. És en aquest punt quan contacten amb ells i els remeten proves de la seva mort, com ara documents que portaven a sobre i les imatges dels cadàvers. D'aquesta manera, a banda d'ajudar a les famílies a saber la situació del soldat desaparegut, també aconsegueixen penetrar en la bombolla gairebé hermètica que ara mateix és Rússia, facilitant-los informació sobre la realitat de la guerra i sembrant una llavor de sospita pel règim de Putin. Així i tot, tampoc no s'ha d'obviar el fet que aquesta operació forma part de la guerra psicològica contra Rússia, en un intent de l'exèrcit ucraïnès de desmotivar i sembrar la por entre la població. I és que els hackers no poden controlar la reacció dels familiars que, juntament amb l'enduriment de la propaganda bel·licista per part del Kremlin, podria acabar fomentant sentiments de venjança i odi cap al país veí.

El poder de les mares

No s'ha de menysprear el poder de les mares i familiars dels soldats caiguts a l'hora de fer trontollar la propaganda de l'Estat rus. Sovint es diu que la guerra de Txetxènia la van aturar les mares russes (o el Comitè de Mares de Soldats de Rússia) que van exigir saber la veritat sobre els seus fills desapareguts. En aquest conflicte, moltes de les tropes (es calcula que 9 de cada 10) també eren reclutes amb poc entrenament militar. A finals dels noranta, un grup de mares russes van viatjar fins al front per exigir els comandants que deixessin retornar els seus fills. Aquestes dones també van organitzar protestes massives contra la guerra per esclarir el parer desconegut dels seus familiars i demanar la fi del servei militar obligatori. Heus aquí les imatges de les dones que van aconseguir protestar i veure els seus fills enmig de la guerra.