La jove Mahsa Amini, originària del Kurdistan iranià, va morir a mans de les autoritats del règim teocràtic de l'Iran fa quatre mesos. Des de la seva mort, les protestes arreu del país no han cessat. Sense perdre força després de tants mesos, els ciutadans iranians clamen contra el govern autoritari dels talibans. El que va començar com un reclam contra la mort d'Amini i la política d'obligatorietat del vel, ha evolucionat a una revolució que demana un canvi radical al país. Davant de les protestes el govern de l'Iran ha reaccionat amb una violència extrema. No només s'ha reprimit brutalment les manifestacions, també s'han condemnat manifestants a mort. Davant d'aquesta persecució de la protesta per part del govern, molts manifestants obtén per l'exili per salvar la vida. 

Fugir d'un règim tanc hermètic i autoritari com el de l'Iran no és senzill. Segons informe France 24, la majoria de les persones que fugen de la persecució política ho fan cap el Kurdistan iraquià. El territori kurd es reparteix per Turquia, Síria, Iran i Iraq. Des de la part del territori kurd situat a l'Iran, molts exiliats s'han desplaçat cap a l'Iraq. 

manifestantmostren la seva solidaritat amb els manifestants iranians

Manifestació a Itàlia contra les execucions de manifestants per part del règim de l'Iran. Foto: Riccardo Antimiani / Efe

L'exili de Paiman 

El diari britànic The Guardian s'ha fet ressò d'un dels molts exiliats que han seguit aquesta ruta, la qual és especialment dura. En Paiman va ser apallissat per la policia quan protestava contra el règim iranià. A l'hospital, recuperant-se de les ferides, aquest veterinari de 28 anys temia seguir la sort d'altres manifestants: morir a mans de les autoritats iranianes. 

Els seus familiars no estaven disposats a permetre que això que tants altres manifestants han experimentat es repetís sobre en Paiman. El seu germà el va treure de l'hospital i juntament amb altres familiars es van dirigir cap a l'Iraq. Van haver de travessar muntanyes i gran part del viatge l'havien de fer a cavall

En Paiman i la seva família són dels pocs que han pogut arribar fins al relativament més segur Iraq, "on alguns supervivents de la violència estan intentant reagrupar-se", informa el diari. Fins al moment, les autoritats kurdes iraquianes calculen que desenes de manifestants han travessat la frontera. Els mateixos exiliats consideren que és probable que ja siguin un pocs centenars que s'han refugiat en aquest país. 

 

Imatge principal: Manifestació en solidaritat de les protestes a l'Iran a Alemanya. Foto: Clemens Bilan / Efe