ISDIN i la Fundació Africa Directo han conclòs la cinquena expedició dermatològica a Moçambic aconseguint l'objectiu de visitar més de 1.000 persones amb albinisme en 10 dies. Les persones amb aquesta alteració genètica a l'Àfrica tenen una incidència molt alta de càncer de pell i poc accés a mesures de protecció solar i als serveis de salut, a més d'una mortalitat primerenca, amb el que les expedicions d'ISDIN i la Fundació Africa Directo tenen un gran impacte.

"Estem plenament compromesos amb aquest projecte i col·laborant amb les autoritats locals, amb els qui hem firmat una aliança per amplificar les expedicions i arribar cada vegada a més persones amb albinisme, amb l'esperança d'un futur sense càncer de pell en el que la nostra ajuda ja no sigui necessària" va afirmar Juan Naya, CEO d'ISDIN, que ha format part d'aquesta expedició.

Per a la portaveu de la Fundació Africa Directo, Carmen Mormeneo, "la col·laboració amb les autoritats sanitàries i amb les organitzacions d'activistes locals és clau perquè al país es calcula que hi ha entre 30.000 i 50.000 persones amb albinisme i actualment estem arribant a unes 3.500, només un 10%, amb el que queda molt per fer."

Segons va informar la companyia, en aquesta última expedició, l'equip format per 15 dermatòlegs de cinc països diferents ha atès a més de 1.000 pacients, realitzat més de 155 cirurgies de tumors precancerosos i càncers de pell i n'han lliurat 6.000 de fotoprotectors. L'activitat mèdica s'ha centrat a atendre la població amb albinisme en àrees clau com l'Hospital Central de Maputo i l'Hospital Provincial de Xai-Xai, l'Hospital Central de Beira i la província de Tete.

"Abans em miraven amb recel per la meva malaltia, m'assenyalaven. Fins i tot als hospitals no volien tractar-me per la meva condició. Per sort vaig poder ser tractada per una de les expedicions i vaig descobrir com actuar, com protegir la meva pell, com tractar-la. Tothom hauria de ser tractat així", afirma Carter Phantom, una de les pacients ateses en aquesta expedició. Com explica Javier, dermatòleg espanyol becat per ISDIN, "jo crec que és de les experiències vitals més boniques que tindré en la meva vida, així que ho recomano a tothom"

Els dermatòlegs voluntaris també han ofert formació a 15 metges locals i han realitzat accions per conscienciar les persones amb albinisme sobre els riscos de l'exposició solar i la importància de la fotoprotección. "Veure aquestes persones en la consulta i educar-les sobre el protector solar, abraçar als nens... és una sensació increïble, realment recordes: per això em vaig fer mèdic, aquesta és la raó per la qual em vaig enamorar de la dermatologia" explica la Dra. Elise Weisert, dermatòloga americana becada per ISDIN. Es pot recordar que aquestes persones són extremadament vulnerables als efectes del sol i pràcticament el 98% moren abans dels 40 anys, sent el càncer de pell la causa principal.

Des de l'inici del projecte, l'octubre de 2022, ISDIN ha enviat més de 50 dermatòlegs a Moçambic, que han realitzat més de 582 intervencions quirúrgiques. Aquestes xifres representen un impacte significatiu en un país que compta amb només 20 dermatòlegs per a una població de més de 34 milions d'habitants .

El doctor Alejandro García, dermatòleg espanyol i cap d'equip en aquesta cinquena expedició i membre de la primera expedició el 2022, destaca l'evolució de la iniciativa. "Emociona veure com ha crescut el projecte, com aconseguim cada vegada més recursos i amb ells un impacte major. Tant els pacients com les famílies i els dermatòlegs locals estan més conscienciats i formats. Encara que continuem tenint el repte de millorar l'atenció als casos més greus, veiem molta millora en el tractament i diagnòstic de les deteccions precoces".

ISDIN i la Fundació Africa Directo aspiren que amb el temps la capacitació local i l'accessibilitat a productes de fotoprotección facin innecessàries les intervencions externes. En un futur l'objectiu d'aquest projecte és construir un sistema d'atenció sostenible en el temps, promovent un futur sense càncer de pell a Moçambic. Per això, en aquesta expedició, ISDIN, la Fundació Africa Directo i el ministeri de Sanitat del país africà han firmat una aliança per maximitzar l'impacte de futures expedicions.