Tots els Estats han de seguir l'exemple dels 146 membres de Nacions Unides i reconèixer Palestina com a Estat, han indicat aquest dilluns 25 experts en drets humans de l'ONU, després que Espanya, Irlanda i Noruega s'unissin el 28 de maig a aquest grup països.

El reconeixement com a Estat "és una condició prèvia per a la pau a Palestina i a tota la regió de l'Orient Mitjà, que hauria de començar amb un alto el foc a Gaza i el cessament de les incursions militars a Rafah", han indicat els experts en un comunicat conjunt. Els signants, entre els quals la relatora de l'ONU per a Palestina Francesca Albanese, van subratllar que els palestins han de tenir dret a l'autodeterminació i a desenvolupar-se en un marc de seguretat.

Han recordat que el reconeixement espanyol, irlandès i noruec a l'Estat palestí ha arribat poc després que l'Assemblea General de l'ONU aprovés el 10 de maig, per 143 vots a favor i nou en contra, una resolució en suport als esforços de Palestina per convertir-se en membre de dret ple de les Nacions Unides.

"Encara que les perspectives d'una pau duradora i una fi de l'ocupació han estat escasses des dels Acords d'Oslo aconseguits fa més de 30 anys, no podem donar per impossible una solució política", han subratllat al document els experts, que van insistir que l'única via cap a això és una solució de dos Estats.

Els signants també van destacar la recent ordre d'arrest dictada pel fiscal de la Cort Penal Internacional contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, i tres líders de Hamàs, subratllant que suposa un avenç cap a la rendició de comptes i la fi de la impunitat als Territoris Palestins.

Entre els signants hi ha també els relators de l'ONU sobre drets dels desplaçats (Paula Gaviria), sobre les execucions extrajudicials (Morris Tidball-Binz), i els membres de diversos grups de treball de les Nacions Unides.

Netanyahu es reafirma per acceptar un alto el foc

Per altra banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha dit aquest dilluns que existeixen “llacunes” entre la proposta israeliana i la versió anunciada pel president nord-americà, Joe Biden, divendres, i ha reiterat que la treva seria temporal, però no suposaria el final de la guerra.

"La proposta que va presentar Biden està incompleta", ha afirmat Netanyahu, segons han informat mitjans locals, davant del Comitè de Defensa i Assumptes Exteriors de la Knéset (Parlament israelià). “La guerra s'aturarà per recuperar els ostatges i després mantindrem converses. Hi ha detalls que el president nord-americà no va presentar el públic”, va indicar Netanyahu.

Les seves paraules contradiuen l'anunci de Biden, en què després d'una primera fase de sis setmanes -durant les que les tropes israelianes abandonarien les àrees poblades de la Franja i serien alliberats dones, ancians i ferits entre els ostatges- començaria una segona fase que inclouria "el final permanent de les hostilitats" i l'alliberament de la resta d'ostatges, inclosos els soldats.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!