Experts a Ucraïna veuen amb bons ulls l'amenaça de mesures econòmiques a Rússia del president dels EUA, Donald Trump, però dubten que pugui tenir l'efecte immediat que Kíiv necessita per aturar la pèrdua de territori al front. El que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va fer a Davos i ha fet els últims dos mesos "és alinear-se amb les idees de Trump, i crec que té un èxit absolut", diu a Efe l'expert en estratègia política israeliana nascut a Rússia Mikhaïl Sheitelman, que viu a Kíiv i ha treballat en el disseny i l'execució de campanyes i projectes mediàtics a Israel i en nombrosos països exsoviètics.
Sheitelman fa referència al discurs pronunciat aquesta setmana a Davos en què Zelenski va fer seves les tesis de Trump sobre Europa demanant als líders del continent que incrementin la seva inversió en defensa i en el desenvolupament de tecnologia perquè la UE sigui tinguda en compte com a acte global. L'adopció d'aquesta perspectiva per part de Zelenski va començar fins i tot abans de la victòria electoral de Trump, a qui el president ucraïnès ha lloat repetidament per qualitats de què presumeix el mateix Trump com la fortalesa i la determinació.
Una prova clara que l'estratègia funciona, segons Sheitelman, és que Trump hagi amenaçat per primera vegada el president rus, Vladímir Putin, amb aplicar noves mesures econòmiques contra Rússia i hagi advertit el president rus de les conseqüències que pagarà si no en té disponibilitat a negociar.
Ucraïna, disposada a cedir
Mentre que el Kremlin no ha baixat fins al moment de les seves exigències de quedar-se amb les quatre regions ucraïneses que va declarar part de Rússia el primer any de guerra, Zelenski s'ha obert completament a una solució que impliqui renunciar a recuperar militarment les zones ocupades i unes garanties de seguretat fonamentades en la idea proposada per l'entorn de Trump de desplegar un contingent de soldats europeus a Ucraïna.
“Zelenski està posant les coses fàcils a Trump, que ha comprès que el problema per aturar la guerra és a Moscou”, declara Sheitelman a Efe, que creu que la nova administració a Washington podria dictar en el tercer aniversari de la guerra al febrer les primeres sancions a Rússia amb mesures dirigides contra el sector del petroli rus.
L'administració demòcrata de l'ara expresident Joe Biden ja va aplicar un aranzel del 200% a l'alumini rus que Trump podria estendre al níquel i l'acer, assenyala Sheitelman. El mateix analista constata que no veu probable a curt termini que la nova Casa Blanca esculli fer un salt qualitatiu a l'ajuda militar a Ucraïna com a manera de forçar a negociar Putin.
Putin vol lliurar una batalla final al Donbàs
L'exèrcit rus es prepara per a la gran batalla pel control del cor del Donbàs abans del començament de les negociacions entre el Kremlin i Trump, que pressiona Moscou amb sancions si no accepta posar fi a la guerra. "La realitat sobre el terreny" és el mantra que repeteix una vegada i una altra el president rus com a punt de partida en unes futures negociacions de pau. En resposta, l'equip de Trump, que inclou Marco Rubio, el nou secretari d'Estat, ha suggerit a Kíiv que haurà de fer concessions territorials, ja que veu com a impossible que recuperi totes les regions annexionades per Moscou.
La realitat sobre el terreny és que Rússia controla al voltant del 20% del territori ucraïnès, però en vol més. I és que Ucraïna encara és en poder d'un terç de la regió de Donetsk (uns 7.000 quilòmetres quadrats) i el mateix es pot dir de Kherson i Zaporíjia. La presa de Pokrovsk és la que marcarà l'èxit o el fracàs de l'ofensiva que Rússia va llançar a la regió de Donetsk l'octubre del 2023.