Com a mínim una trentena de persones haurien mort a Brussel·les aquest matí i unes dues-centes n'haurien resultat ferides, després que hi hagi hagut dues explosions a l'aeroport internacional del país i una tercera en una de les parades de metro de la zona europea de la ciutat, a Maelbeek. Tot i això, les autoritats belgues insisteixen que és massa d'hora per fer un balanç oficials.
Cap a les vuit del matí hi hagut dues explosions a l'aeroport de Zaventem, a Brussel·les, que haurien causat 14 morts i un centenar de ferits, segons dades oficials. La primera de les explosions s'hauria produït a la cua per embarcar, just a la recepció de l'aeroport. La segona hauria sigut molt a prop d'una de les portes d'embarcament. Entre les víctimes no n'hi hauria cap d'espanyola, segons ha confirmat el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Garcia Margallo.
#BREAKING: Two loud explosions at #Zaventem airport in #Brussels pic.twitter.com/JFw9RGLjnh
— Anna Ahronheim (@AAhronheim) 22 de març de 2016
Atemptat contra el metro
Més tard, també s'hauria produït una explosió al metro de Brussel·les. L'estació afectada seria la de Maelbeek, que està al centre de la capital i molt a prop de les institucions europees, tant del Parlament com de la Comissió Europea.
Segons dades oficials, hi hauria una vintena de morts i uns 130 ferits. Després dels atemptats, les autoritats belgues han obligat a tancar totes les estacions de metro i de tots els transports públics de Brussel·les.
L'explosió s'hauria produït a l'interior d'un dels vagons quan estava parat a l'andana de l'estació, mentre esperava que arribes un altre tren en direcció contraria. En aquests moments encara es desconeix si l'origen de l'explosió ha sigut una detonació o si ha sigut obra d'un kamikaze. Tot i això, la Fiscalia dóna per fet que es tracta d'un "atemptat terrorista", igual que les dues de l'aeroport.
Les tres explosions són "atemptats"
El primer ministre belga, Charles Michel, ha confirmat també que les explosions registrades a l'aeroport de Brussel·les i en una de les estacions de metro han estat dos "atemptats terroristes". En aquests moments, la policia examina les càmeres de seguretat de la zona per localitzar i seguir la pista a possibles terroristes que hagin fugit. Segons el diari belga Le Soir els terroristes encara podrien ser dins l'aeroport.
El fiscal federal belga, Fédéric Van Leeuw, ha confirmat que una de les explosions de l'aeroport podria haver sigut causada per un "kamikaze".
Segons alguns mitjans, abans de l'explosió a l'aeroport hi hauria hagut una ràfega de trets i s'haurien sentit crits en àrab. De fet, les forces de seguretat del país ha trobat un fusell d'assalt AK47 'Kalashnikov' a l'interior de l'aeroport.
Els fets passen quatre dies després que les forces de seguretat belgues haguessin detingut a Brussel·les el cervell dels atemptats de París, Salah Abdeslam. Les autoritats belgues, però, desvinculen la relació entre els dos fets.
Mapa dels atemptats
Aeroport tancat
Després de les dues explosions a Zavetem, les autoritats han tancat l'aeroport fins demà a les sis del matí. A més, s'han cancel·lat tots els vols i aquells que havien d'aterrar allà, han estat desviats a un altre aeroport.
Don't come to the airport - airport is being evacuated. Avoid the airport area. Flights have been cancelled.
— Brussels Airport (@BrusselsAirport) 22 de març de 2016
Els trens també tancats
L'explosió de Maelbeek, a la zona europea de la ciutat, ha obligat a tancar totes les estacions de metro i tots els transports públics de Brussel·les, d'autobús i de tramvia, com a mesura de seguretat. A més, la principal xarxa ferroviària del país també se n'ha vist afectada, ja que s'han tancat les tres estacions de metro que hi ha (central, nord i sud).
La ciutat d'Anvers, capital flamenca i més cap al nord del país, també ha desallotjat la seva estació de trens per precaució.
Nivell d'alerta màxim
Després d'aquests fets, el govern belga ha elevat a quatre el nivell d'alerta, el nivell màxim al qual es pot estar. Fins avui estaven a nivell tres. A més, les autoritats han activat el pla d'emergència i han habilitat un número de telèfon com a "centre crisi".
Les autoritats recomanen a la gent que no es mogui d'on és. El primer ministre belga, Charles Michel, ha demanat a la ciutadania que eviti "qualsevol desplaçament" com a mesura de precaució.
Els mateixos eurodiputats han confirmat que els han demanat que no es moguin de les seves oficines al Parlament Europeu. Així ho ha explicat Ramón Tramosa, de CDC, al seu compte personal de Twitter.
Rebut ara mateix: hem de romandre dins dels Parlament Europeu pic.twitter.com/YSzBkqoSY5
— Ramon Tremosa (@ramontremosa) 22 de març de 2016