Els moviments i partits d'extrema dreta s'han caracteritzat per apel·lar a les emocions i la por de la ciutadania per mobilitzar el seu vot. L'objectiu d'aquesta por pot variar, però darrerament a la Unió Europea hi ha un comú denominador: els migrants. En aquest context, molts partits i moviments d'extrema dreta han trobat en la intel·ligència artificial (IA) l'eina perfecta per inventar imatges que quadrin amb la por que promulguen. Però segueix valent una imatge més que mil paraules quan aquesta es falsa? Segons denuncien diversos experts a The Guardian, l'extrema dreta europea s'ha posicionat a l'avantguarda de l'ús de la IA generativa com a arma política.
Com a punt d'inflexió els experts apunten a les darreres eleccions europees. Tanmateix, l'ús d'aquestes imatges generades amb IA ha seguit proliferant després d'aquests comicis i, de fet, s'han tornat recurrents en els entorns digitals d'aquestes formacions. Tot plegat s'ha expandit tant que ha arribat a la junta de supervisió independent de Meta, matriu de Facebook, que ha decidit obrir una investigació sobre el contingut antiimmigració a la plataforma.
Onada d'imatges generades per IA amb missatges antiimmigració
L'extrema dreta europea està inundant les xarxes amb imatges generades amb IA que reforces els seus missatges. Les publicacions van des del desplegament de l'extrema dreta italiana d'imatges "fotorealistes" de dones i nens menjant insectes per reforçar una teoria de la conspiració sobre les intencions d'"una elit global", fins a mems islamòfobs immediatament després dels assassinats amb ganivet de Southport al Regne Unit.
"El que estem veient és la punta de l'iceberg perquè el que ve dels individus i més enllà dels canals oficials és encara pitjor", ha alertat al diari britànic Salvatore Romano, cap d'investigació d'AI Forensics, una entitat sense ànim de lucre. Per altra banda, William Allchorn, investigador sènior de la Universitat Anglia Ruskin, ha sostingut que aquest sobtat ús de la IA per part de l'extrema dreta respons a un "oportunisme pragmàtic". "La IA redueix les barreres d'entrada per crear contingut. No necessiteu habilitats de codificació ni res semblant per generar aquestes imatges. També és simptomàtic que els punts de vista de l'extrema dreta es generalitzin o es normalitzin", ha explicat, a més, ha destacat que els partits tradicionals es mostren reticents a generar aquesta mena d'imatges.
Totes les imatges, tot i venir de punts d'Europa diferent mantenen una estètica molt similar, no només per les limitacions d'aquesta tecnologia, sinó per missatges compartits i repetits a banda i banda del continent. Un altre dels factors comuns en aquestes imatges és que no comptem amb marca d'aigua o un advertiment sobre que es tracta de contingut generat amb IA. De manera que en alguns casos es poden confondre amb imatges reals.