Jordan Bardella, líder de Reagrupament Nacional (RN), ha assegurat que no acceptarà el lloc de primer ministre si el seu partit d'extrema dreta no obté la majoria absoluta al parlament perquè no tindria llibertat per actuar “en la vida diària dels francesos”.

Les enquestes suggereixen que l'RN està de camí de guanyar les eleccions parlamentàries anticipades convocades per Emmanuel Macron després de l'aclaparadora victòria del partit euroescèptic i antiimmigració a les eleccions al Parlament Europeu a principis d'aquest mes.

L'extrema dreta vol actuar sobre els francesos amb una majoria

Tot i això, una majoria absoluta a l'Assemblea Nacional de 577 escons —que en principi permetria a l'RN aprovar lleis i governar sense l'ajuda d'aliats potencials del partit de centredreta Els Republicans— sembla fora de l'abast del partit.

La probable candidata presidencial d'RN el 2027, Marine Le Pen, ha dit que Bardella, de 28 anys, seria l'elecció del partit per a primer ministre després de la votació en dues voltes celebrada el 30 de juny i el 7 de juliol. Però dimecres Bardella ha dit que acceptaria el lloc només en cas d'una victòria absoluta.

“Si demà estic en condicions de ser nomenat per al càrrec de primer ministre, i Matignon i jo no tenim majoria absoluta perquè els francesos no m'han donat una majoria absoluta, aleshores em negaré a ser-ho”. Bardella ha dit a la televisió pública. "Li dic al poble francès que per actuar necessito una majoria absoluta", ha destacat. “Un primer ministre… amb una majoria relativa no pot canviar les coses. No podria actuar en la vida quotidiana dels francesos, en les polítiques del país”.

El partit de Macron podria veure's reduït a un petit grup

Algunes enquestes suggereixen que el partit centrista Renaixement de Macron, que va perdre la majoria parlamentària el 2022, podria quedar reduït a un petit grup d'entre 70 i 100 parlamentaris, amb RN amb 195-245 i l'aliança verd-esquerrana Nou Front Popular (NFP) al capdavant, 190-235.

El president és lliure de nomenar el primer ministre que triï, però, a la pràctica, per evitar que el govern entrant pugui caure per un vot de censura, el president invariablement anomena a algú que compti amb el suport de la majoria al parlament.

Si RN es nega, Macron podria oferir el lloc al segon partit més gran o intentar formar una coalició de partits tradicionals, un procés que probablement serà difícil, si no impossible. La Constitució prohibeix celebrar noves eleccions fins d'aquí a un any, cosa que significa que hi ha un risc real d'estancament.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!