La cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics de París 2024 ha estat aclamada arreu del món per l'originalitat d'haver-se fet fora d'un estadi, amb les dificultats tècniques i d'organització que això comportava, i la premsa internacional ha coincidit a qualificar-la d'"històrica i grandiosa". L'extrema dreta francesa, però, ha carregat amb duresa contra l'espectacle, que ha titllat de "propaganda woke" i de no representar els valors que consideren que realment defineixen la cultura i societat franceses. La líder de Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, no s'ha pronunciat sobre aquesta qüestió, però sí que ho ha fet la seva neboda, l'eurodiputada Marion Maréchal, que a través d'un missatge a X ha censurat la cerimònia en el seu conjunt, fent referència a la imatge de la reina Maria Antonieta decapitada, els petons de trios, les drag queens o "la lletgesa del vestuari i la coreografia". "Busquem desesperadament celebrar els valors de l'esport i la bellesa a França enmig d'una propaganda tan crua", ha dit.
Crítiques a les drag queens i a Aya Nakamura
Amb tot, del conjunt de la cerimònia hi ha hagut una escena especialment polèmica, en què un grup de drag queens representaven una paròdia del Darrer Sopar de Leonardo da Vinci. "A tots els cristians del món que se senten insultats per aquesta paròdia, sapigueu que això no és França, sinó una minoria d'esquerres preparada per a fer qualsevol provocació", ha afirmat Marénchal. La diputada de RN Laure Lavallette, ha retret directament al president francès, Emmanuel Macron, haver permès aquesta escena. "Era realment necessari?", li ha demanat. El vicepresident d'Els Republicans, partit de dreta conservadora, Julien Aubert, ha lamentat que "l'esport ha estat invisible a causa dels missatges polítics i socials". Altres veus, com la de l'activista d'ultradreta Damien Rieu, ha anat més enllà i ha titllat l'escena de "cristianòfoba".
To all the Christians of the world who are watching the #Paris2024 ceremony and felt insulted by this drag queen parody of the Last Supper, know that it is not France that is speaking but a left-wing minority ready for any provocation. #notinmyname
— Marion Maréchal (@MarionMarechal) July 26, 2024
À tous les chrétiens du monde… pic.twitter.com/GusP2TR63u
Una altra de les polèmiques de la cerimònia inaugural ha sigut la presència de la cantant Aya Nakamura, originària de Mali. La ultradreta considera una ofensa la seva participació, en crítiques que han estat assenyalades àmpliament com un comportament racista. Així, Le Pen va assenyalar fa uns mesos que la participació de Nakamura — la cantant francòfona més escolta al món— era "humiliar al poble francès". Seguint aquesta línia, Maréchal ha considerat una "humiliació de la Guàrdia Republicana", l'actuació de la cantant davant l'Acadèmia Francesa. El portaveu de Reagrupament Nacional, Julien Odoul, ha qualificat de "vergonya" l'aparició de Nakamura: "És la fi de la cultura francesa".
Quelle honte ! @AyaNakamuraa y a pas moyen ! L’ouverture des #JeuxOlympiques est un saccage pour la culture française. #JO2024PARIS
— Julien ODOUL (@JulienOdoul) July 26, 2024
Els organitzadors de l'espectacle s'han defensat de les crítiques al·legant que "no pretenien ser subversius sinó mostrar la diversitat de França". El president del Comitè Organitzador dels Jocs Olímpics de París, Tony Estanguet, ha afirmat que ha estat "una cerimònia per mostrar els nostres valors i principis, amb missatges forts de sororitat, d'amor". "Tenim en compte la comunitat internacional, però era una cerimònia francesa, a París. Tenim llibertat d'expressió a França i volem protegir-la", ha reblat.