Després del resultat de les eleccions generals de Suècia del passat 11 de setembre, el país nòrdic es troba immers en les negociacions per formar govern, tot i que no està ben clar qui hi formarà part. La novetat és que qui encapçala les negociacions és Ulf Kristersson, líder del Partit Moderat que ha quedat per darrere de l'extrema dreta dels Demòcrates de Suècia. Sobre el paper, el president del parlament atorga al partit més votat del bloc guanyador l'encàrrec de formar un nou govern. No obstant això, el president del parlament de Suècia ha encarregat a la segona formació del bloc de dretes la missió de formar un nou govern. Per tant, després d'uns comicis en què el bloc de les dretes (176 escons) es va imposar al bloc de les esquerres (173), Suècia avança cap a la formació d'un govern de dretes, però amb la incertesa de si l'extrema dreta comptarà amb algun càrrec o algun ministeri.
Els ultradretans Demòcrates de Suècia tenen ara el 20% dels escons al parlament, cosa que els converteix en el partit més gran de la dreta. Això li atorga al partit un paper important a l'hora de formar i dirigir el nou govern. Tanmateix, és possible que no se'ls convidi a unir-se al govern, o fins i tot, que la mateixa extrema dreta opti per quedar-se fora del govern. En aquests casos, però, l'extrema dreta donaria suport a l'executiu des de fora del govern. De qualsevol manera, el proper primer ministre de Suècia haurà de gestionar una incòmoda coalició de quatre partits que van des dels socials liberals fins a la dreta radical. Aprovar pressupostos i lleis en la legislatura entrant podria esdevenir una tasca difícil.
Nou president del parlament
El conservador Andreas Norlén (Partit Moderat) ha estat escollit aquest dilluns com a nou president del parlament suec. Norlén, que ja havia presidit la Cambra la passada legislatura, ha encarregat oficialment a Ulf Kristersson la missió d'encapçalar unes negociacions per formar un govern a Suècia, després que el president del parlament s'entrevistés amb tots els partits polítics i veiés la candidatura de Kristersson com la més viable i la que podria obtenir una majoria que li donés suport.
Tradicionalment, el líder del partit més gran del bàndol guanyador seria el convidat a formar govern. En canvi, Jimmie Åkesson dels Demòcrates de Suècia sembla haver passat el relleu a Ulf Kristersson, el líder del Partit Moderat, que va perdre escons a les eleccions i és el tercer partit més gran al parlament (19,1%) després dels socialdemòcrates (30,3%) i, precisament, dels Demòcrates de Suècia (20,5%). Així doncs, tot i quedar en segona posició i assolir 20 escons, el partit neonazi podria no tenir un lloc assegurat en el futur govern suec. De fet, els Demòcrates de Suècia van ser sotmesos a un cordó sanitari per la resta de forces parlamentàries des de la seva entrada al parlament el 2010. Els altres tres partits de la coalició de dretes, però, s'han obert a trencar aquest aïllament i pactar amb l'extrema dreta, així i tot, rebutgen la seva entrada en un executiu, una exigència que sembla que la ultradreta acceptaria a canvi d'influència política.
Últimes legislatures inestables
Els governs solen formar-se ràpidament a Suècia, però no sempre han estat estables. Les dues últimes legislatures van viure conflictes sobre el paper dels Demòcrates de Suècia i diferències ideològiques entre els partidaris del govern. Després de les eleccions del 2018, el socialdemòcrata Stefan Löfvén va necessitar un rècord de 134 dies per reunir un govern minoritari feble, incloent-hi els socialdemòcrates i el Partit Verd. Caldrà veure quants dies tarden aquest cop a posar-se d'acord en el bloc de la dreta i centredreta.