L'exvicepresident de l'Equador Jorge Glas ha estat traslladat a la presó de màxima seguretat La Roca, a la ciutat de Guayaquil, després d'haver estat detingut divendres a la nit dins de l'Ambaixada de Mèxic, on havia rebut asil polític, en un fet que ha provocat el trencament de les relacions diplomàtiques entre ambdós països. Així ho ha comunicat el Servei Nacional d'Atenció Integral a Persones Privades de Llibertat (SNAI), l'agència penitenciària de l'Equador, que en una nota informativa publicada a les xarxes socials ha detallat que "en compliment de les disposicions emeses per l'autoritat judicial competent (...) el ciutadà Jorge G. ha estat traslladat al Centre de Privació de Llibertat Guayas Nº 3". Un fort dispositiu de seguretat coordinat per les Forces Armades i la Policia Nacional ha traslladat Glas a primera hora d'aquest dissabte en un vehicle blindat cap a l'aeroport de Quito, on ha embarcat en una aeronau rumb a Guayaquil.
Glas residia des de mitjans de desembre a la seu diplomàtica mexicana on havia demanat l'asil, que el govern d'Andrés Manuel López Obrador li va concedir aquest divendres. Aquesta maniobra de l'exvicepresident es va produir després que la Policia Nacional ordenés la seva detenció per prestar declaració davant la Fiscalia, ja que està imputat per un presumpte delicte de malversació de cabals públics en la reconstrucció de la província de Manabí després del terratrèmol del 2016, que va deixar més de 670 morts. D'altra banda, ha d'acabar de complir una condemna de vuit anys de presó, després que la Justícia equatoriana no li concedís el benefici de la prellibertat després d'haver aglutinat en una sola les condemnes per suborn i associació il·lícita que té en ferm, de vuit i sis anys de presó, respectivament, per dos casos de corrupció.
L'exvicepresident, que va ocupar el càrrec entre el 2013 i el 2017 en el mandat de Rafael Correa i després els primers mesos del període presidencial de Lenín Moreno (2017-2021), sempre ha rebutjat les condemnes i acusacions en declarar-se com un perseguit polític i víctima de lawfare. Davant la condemna de Mèxic i altres països llatinoamericans com Veneçuela, Cuba, Bolívia o Hondures a la detenció de Glas, l'actual president de l'Equador, Daniel Noboa, ha defensat l'operatiu argumentant que una condemna prèvia preval sobre una condició d'asilat polític.