Després de prohibir els continguts periodístics australians a Facebook, la plataforma social ha aconseguit que el govern australià es replantegi el seu polèmic projecte de llei sobre el pagament de les plataformes tecnològiques als mitjans pels seus continguts periodístics.

La llei, que pretenia fer pagar a Facebook per les notícies publicades pels mitjans australians van encendre una guerra entre el gegant tecnològic i l'Executiu de Canberra, que va culminar en un bloqueig de tots els continguts de notícies en la xarxa social a Austràlia. Finalment, el govern ha accedit a esmenar la llei per tal d'acontentar a totes les parts.

La tirania dels gegants tecnològics

La Cambra de Representants australiana va aprovar la setmana passada el projecte llei en qüestió, pel qual s'exigiria a les companyies tecnològiques com Facebook arribar a un acord amb els mitjans australians per tal de remunerar-los per la creació de notícies, conforme a la monetització dels enllaços publicats en la plataforma, que de moment, només beneficia a les mateixes plataformes.

Aquesta proposta planteja una nova via de financiació pels mitjans de comunicació, que arreu del món es troben espremuts per la digitalització i han de replantejar-se el model de negoci. De fet, malgrat que aquest no és el primer govern a plantar-li cara als gegants tecnològics, les empreses sempre acaben per imposar la seva voluntat o prohibir els seus serveis en el país.

Precisament aquesta va ser la resposta de Facebook al govern australià. Des de la setmana passada, en la xarxa social a Austràlia les pàgines dels mitjans apareixen en gris, sense cap contingut i amb un advertiment que no hi ha res publicat en els comptes, mentre que qualsevol intent de compartir un enllaç periodístic genera un avís, que explica que Facebook ha restringit la publicació de notícies australianes en resposta al projecte de llei.

Noves negociacions

Les mesures preses per Facebook el passat 18 de febrer, que va causar un fort malestar entre els mitjans locals, activistes, polítics i usuaris, ha resultat en una sèrie d'esmenes tècniques de la proposta de llei que pretenen "donar claredat" a les parts.

Els canvis, segons ha explicat el Govern, tindran en compte si la plataforma digital ha realitzat "una contribució significativa a la sostenibilitat de la indústria informativa australiana de notícies" en haver signat acords comercials amb empreses de mitjans de comunicació.

Concretament, els australians relaxen una de les mesures que van causar més indignació a Facebook; la intervenció d’un tribunal d’arbitratge en cas que els mitjans i la plataforma no arribessin a un acord. A partir d’ara, aquesta mesura només s’implementarà com a últim recurs. 

Per la seva part, Facebook ha iniciat negociacions amb cadenes de mitjans australians, malgrat que no ha fet pública la intenció de pagar pels continguts periodístics.  

 

Foto principal: Facebook ha bloquejat tot el contingut periodístic australià des del 18 de febrer / Efe