La vida a la ciutat portuària de Mariúpol és complicada. Encara sense aigua corrent, ni electricitat, ni gas, els ciutadans cuinen i renten la roba als jardins o parcs. Allà on poden. La situació es complica dia rere dia. Fan cua per aconseguir omplir ampolles d'aigua i aliments i entre les runes s'hi amaguen encara cossos. No se sap del cert quants civils podrien haver mort a la ciutat, però les xifres oscil·len entre 22.000 o 24.000. Aquest dimarts també s'ha sabut que a la regió de Donetsk, els russos estarien reclutant treballadors per als camps de filtració, a través de l'enviament de missatges SMS. En aquest context, són molt els elements que podrien desencadenar en risc d'epidèmia "explosiva" a Mariúpol i també risc d'infeccions intestinals. Així, el tinent d'alcalde de la ciutat de Mariúpol, Sergiy Orlov, ara des de Zaporíjia, explica en conversa amb ElNacional.cat, que hi ha diversos elements que podrien resultar catastròfics per a la ciutat. "El subministrament d'aigua centralitzada i el clavegueram no funcionen. A més, la ciutat s'està ofegant, literalment, entre la brossa i aigües residuals", destaca.
Cal tenir en compte, que són moltes les persones que han estat enterrades de manera provisional als patis. Això és quelcom que des del Ministeri de Salut d'Ucraïna tenen contemplat. Si més no, això és el que explicaven des del mateix ministeri en conversa amb aquest diari aquest diumenge. "Serveis d'emergència estan treballant amb aquesta 'problemàtica'. Els veïns han enterrat els cossos de coneguts seus, d'amics, de familiars als jardins, parcs o qualsevol lloc on han pogut. Tot això, s'ha d'arreglar, està clar. Però no és fàcil ni és un període fàcil per poder-ho fer. S'han de treure aquests cossos i portar-los a un altre lloc. S'ha d'organitzar". De moment, però, tot en stand by, perquè ara mateix, Mariúpol està sota control rus. Això és un problema perquè, tal com apunta Orlov "la calor de l'estiu ha accelerat la descomposició dels cadàvers sota la runa i la brossa".
Exposa, també, que tampoc hi ha medicaments. "Es van destruir instal·lacions mèdiques, es van endur equips valuosos i els millors metges van abandonar la ciutat". A més, afegeix que "el mar i els cossos estan constantment contaminats amb brossa, aigües residuals i cadàvers". Des del Ministeri de Salut creuen que podrien haver-se destruït completament uns 300 centres hospitalaris. Posaven èmfasi en el fet que els metges estan preparats tècnicament perquè han vist traumes. En molts hospitals, però no hi ha ni electricitat, ni aigua corrent, ni tecnologia per poder treballar. "En aquest context, l'ajuda internacional és clau. Hi ha equips mèdics internacionals que ens ajuden a fer operacions complicades en condicions molt difícils i també a traslladar pacients de llocs, com per exemple, de Khàrkiv a Kíiv". En el cas de Mariúpol, la situació és més greu, perquè a banda de no tenir subministraments, sembla que els metges també haurien marxat.
Cues per aconseguir aliments
Centenars de persones fan cua diàriament en un centre comercial de la ciutat per aconseguir aliments i productes de primera necessitat, ha informat aquest dilluns Petro Andriuxenko, assessor de l'alcaldia de la ciutat. Andriuxenko, que resideix fora de la ciutat des que aquesta fos presa per les tropes russes, va fer aquestes declaracions al seu compte de Telegram i al noticiari local, segons el mitjà Ukrainska Pravda.
"La fila diària per rebre ajuda humanitària (en realitat, aliments) a l'antic centre comercial Metro puja entre 1.500 i 2.000 persones", ha assegurat l'assessor de l'alcalde. Així, ha exposat que "s'entreguen fins a 400 kits per dia. Les persones fan cua durant sis hores sota la calor i el sol en va. No hi ha aigua potable, i no és possible obtenir-la enlloc" de la ciutat, ha reiterat. Ha afegit que "cada hora, durant els últims dies, fins a 10 persones són portades a l'hospital per desmais. La pudor del tanatori, ubicada a 200 metres, és cada vegada més intensa".