Les tensions estan augmentant a Israel. Les famílies dels ostatges, cada vegada més nervioses, exigeixen respostes al govern sobre on són els seus familiars i éssers estimats i els diferents acords per al seu alliberament. "Exigeixo el seu compromís que tots tornin a les seves cases. Tots els ostatges. Hem d'obtenir respostes i un compromís de forma escrita", ha dit Shai Wenkert. El seu fill Omer està retingut com a ostatge a Gaza.
Wenkert, segons detalla la CNN, ha parlat amb els mitjans aquest dilluns, abans que ell i altres familiars es reunissin amb el primer ministre Benjamin Netanyahu i el seu gabinet de guerra a Tel-Aviv.
Fins ara, només unes quantes famílies s'han reunit amb Netanyahu, un fet que ha enfadat a familiars d'ostatges que diuen que el govern no està fent prou per alliberar-los. Es calcula que a Gaza hi ha 239 ostatges, però alguns destaquen que podrien ser 240 o 241. Aquests ostatges haurien estat segrestats durant els atacs de Hamàs contra Israel, el 7 d'octubre, que van matar unes 1.200 persones, segons l'exèrcit d'Israel, el més gran d'aquest tipus contra Israel des de la fundació del país l'any 1948.
Així, només s'ha alliberat un grapat d'ostatges. El 20 d'octubre, dos nord-americans –Judith Tai Raanan i la seva filla Natalie Raanan, de 17 anys– van ser alliberades per motius humanitaris després de les negociacions entre Qatar i Hamàs. Poc després, dues dones israelianes, Nurit Cooper i Yocheved Lifshitz, també van ser alliberades.
Lifshitz va dir que “va passar per un infern” i va descriure que la van treure de casa seva i se la van emportar en una motocicleta abans de portar-la a una xarxa de túnels.
Crítiques a Netanyahu
Israel va respondre als atacs del 7 d'octubre, declarant la guerra a Hamàs i imposant un bloqueig a Gaza, enfonsant la franja en una terrible crisi humanitària. Al voltant de 12.700 palestins han mort des que va començar la guerra, segons el Ministeri de Salut palestí a Cisjordània, que obté dades de les autoritats sanitàries dirigides per Hamàs a la Franja.
I si bé encara hi ha un suport aclaparador a Israel a la guerra contra Hamàs, hi ha crítiques creixents a Netanyahu i la seva administració, a qui molts culpen per no anticipar l'atac del 7 d'octubre i per la falta de progrés en l'alliberament d'ostatges.
La treva de Hamàs
Paral·lelament, el cap de Hamàs ha dit a Reuters aquest dimarts que estaven a punt d'un acord de treva amb Israel. Els funcionaris de Hamàs estan "prop d'arribar a un acord de treva" amb Israel i el grup ha entregat la seva resposta als mediadors de Qatar, segons ha dit Ismail Haniyeh, en un comunicat enviat a Reuters pel seu assistent.
El president dels EUA, Joe Biden, ha dit aquest dilluns que creia que estava prop d'un acord. "Estem més a prop que abans", ha dit el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, sobre un acord destinat a assegurar l'alliberament d'alguns ostatges retinguts a Gaza i una pausa en els combats que permetria l'entrada d'ajuda molt necessària a Gaza.