Aquest diumenge, amb algun retard, ha començat un alto el foc que ha de durar 42 dies. En virtut de la primera fase de l'acord d'alto el foc, Hamàs va acordar alliberar 33 ostatges, inclosos nens, dones (incloent-hi dones soldats) i homes més grans de 50 anys, a canvi de centenars de palestins detinguts a presons israelianes. A la segona fase està previst que els ostatges que encara continuen vius siguin retornats a Israel i que s'alliberi a un nombre corresponent de presoners palestins, a més que Israel es retiri completament del territori. Els detalls seran objecte de noves negociacions, que s'iniciaran al cap de 16 dies d'haver començat la primera fase. La tercera fase s'ocuparà de l'intercanvi dels cadàvers dels ostatges i dels membres de Hamàs morts, i es posarà en marxa un pla de reconstrucció per a Gaza. Els acords per a la futura governança de la Franja continuen sent confusos.
Aquest mateix diumenge, ja van ser alliberades tres ostatges israelianes. Emily Damari, de 28 anys, ciutadana britànica, que va ser alliberada juntament amb Romi Gonen, de 24 anys, i Doron Steinbrecher, de 31. Totes tres s'han reunit amb les seves mares després de ser lliurades pel Comitè Internacional de la Creu Roja. La matinada d'aquest dilluns, Israel ha fet entrega de 90 presoners palestins, la majoria dels quals, dones i nenes.
L'exèrcit israelià encara no ha marxat de Gaza
"Les tres ostatges van arribar aquest diumenge a l'hospital amb les seves famílies, són moments emotius, encara que queden 94 segrestats a Gaza, continuem complint amb el compromís i no descansarem fins que tornin", explicava en conversa amb ElNacional.cat el portaveu de l'exèrcit d'Israel Roni Kaplan. "En aquests 42 dies, cada setmana Hamàs entregarà 3 o 4 segrestats –només dones–, un total de 33 persones. Els que no s'alliberin, serien alliberats l'última setmana". Kaplan fa el matís que podrien incloure's dones, nenes, bebès, homes més grans de 50 anys o menors, però ferits. "Estem més preparats que mai per continuar actuant. Estem en alerta en cada un dels fronts, no només el de Hamàs".
D'aquesta manera, argumenta que el preu a pagar "ha estat altíssim". Així, recorda que han caigut 840 soldats i hi ha hagut més de 5.600 ferits. Cal recordar que segons el ministeri de Salut de la Franja de Gaza, controlat per Hamàs, la xifra puja fins als 46.900 morts. Malgrat l'alto el foc, l'exèrcit israelià encara s'hi quedarà uns dies. "Estan retrocedint, les divisions 162, que estan al nord, 99 que estan al pas de Netzarim, i la 143, que està a la zona sud, estan tirant enrere. Hem demanat a la població que no s'apropi a les nostres forces perquè no hi hagi problemes. El portaveu en àrab està passant la informació perquè la comunicació sigui fluida". Preguntat per la rapidesa o lentitud de moviments, Kaplan constata que "estan organitzant el retrocés, desmantellant infraestructures i, bàsicament, vetllant per l'alto el foc". I afegeix que "la situació és difícil amb un grup terrorista, però per ara (l'alto el foc) es manté".
En aquest sentit, l'acord es compromet a intercanviar 33 dels 94 ostatges que continuen a Gaza després de l'atac del 7 d'octubre. Però què passa amb els altres? Es creu que durant les fases hi haurà negociacions perquè també siguin alliberats. No se sap del cert quants ostatges queden en vida d'aquests 94. De fet, un portaveu de Hamàs hauria dit que uns 33 podrien haver mort.