Després de més de tres anys de negociacions, diverses extensions i tres primers ministres, el Brexit s'ha consumat en una jornada en què els seus partidaris han celebrat multitudinàriament la sortida del país de la Unió Europea i els proeuropeus van fer sòbries vigílies.

Llums vermells, blancs i blaus van tenyir els maons negres de Downing Street, on es va projectar un compte enrere que, en arribar a zero, va marcar el final dels 47 anys de pertinença al bloc comunitari. En aquell moment, milers de persones van esclatar de joia a la Plaça del Parlament, on el grup euroscéptico Leave Means Leave, recolzat pel ja exeurodiputat Nigel Farage, va organitzar la festa més gran de la jornada.

Discursos i banderes van inundar la festa, que va començar amb un vídeo sobre els anys que el Regne Unit a format part de la UE, que va provocar sonades ovacions per a la figura de l'exprimera ministra Margaret Thatcher i Farage, i profundes esbroncades per al laborista Tony Blair o la cadena pública BBC.

 

Efe

Al cant de "Bye, bye, EU" (Adeu, adeu, UE) i embolicats en la Union Jack, unes desenes de "brexiteers" va començar des d'aquestes demà a "escalfar" per a les celebracions de la nit a la Plaça de Parlament, seu de les dues cambres.

Cap a les tres de tarda, un centenar de proeuropeus va començar a arribar als voltants de Downing Street, al carrer Whithall, on els edificis governamentals ja començaven a lluir els colors de la bandera britànica: vermell, blanc i blau.

Període de transició

El desembre és la data en la qual finalitza el període de transició d'onze mesos, que comença aquest 1 de febrer, un període de gràcia en què el Regne Unit continuarà integrat a les estructures de la UE encara que no tindrà presència ni vot en les seves decisions. Londres i Brussel·les esperen negociar en aquell termini una nova relació bilateral, inclòs un tractat comercial, per evitar una ruptura abrupta el gener de 2021.

"Jo no soc gens optimista. A més, quin serà la diferència entre un no-acord i l'acord que es pugui aconseguir en tan poc temps", va assenyalar Dave, un estudiant de Southampton que posa "totes les seves esperances" en tornar al club comunitari en els pròxims deu o quinze anys.

Sota el lema d'"À bientôt EU, see you soon", el grup de proeuropeus va recórrer el quilòmetre que separa Downing Street de la Casa d'Europa -representació de la Comissió Europea a Londres-, on, després d'entonar un tímid "Himne a l'alegria de Beethoven", l'organitzador de la marxa, Peter French, va demanar de començar ja la campanya per a la reincorporació a la UE.

Fins a la Casa d'Europa s'han apropat també simpatitzants de l'organització New Europeans, els qui han mostrat un cartell amb el lema "Don't make citizens pay price of Brexit" (No feu als ciutadans pagar el preu del Brexit) i han encès espelmes en una vigília en rebuig del "divorci".

Entre els organitzadors de la vigília estava Joan Pons Laplana, un infermer espanyol establert a Sheffield, que va arribar fa 20 anys al país i que porta fent campanya des del resultat del referèndum del 23 de juny de 2016. "El que vull és que parin la meva incertesa. El meu futur per als propers quatre anys està en els llimbs i això m'ha produït un impacte psicològic. Entenc perquè la gent marxa. Si no tingués fills i no portés aquí 20 anys, jo me n'hauria anat", va confessar.