El divendres a Downing Street ha estat marcat per una pluja de dimissions de membres de l'Executiu de Boris Johnson. El primer ministre britànic es va comprometre a dur a terme una purga davant dels seus diputats per intentar girar full a l'escàndol de les festes durant la pandèmia. Un portaveu oficial de Johnson va indicar que les marxes del secretari privat del primer ministre, Martin Reynolds, el cap de personal de Downing Street, Dan Rosenfield, i el director de Comunicació del Govern, Jack Doyle, es van decidir de "mutu acord" abans de ser anunciades dijous.
Tots aquests homes han estat en l'ull de l'huracà de l'escàndol, en especial Reynolds. El seu nom ha estat relacionat amb les festes des de l'inici, ja que es va filtrar un correu on convidava prop de cent persones a una reunió al jardí de la residència oficial de Johnson el maig de 2020, qual les restriccions socials estaven vigents. Doyle ha aparegut a les filtracions sobre l'escàndol entre assistents a una de les festes, mentre que Rosenfield era el responsable últim de la plantilla quan es van celebrar aquests esdeveniments.
Tot i el suposat acord en les dimissions, hi ha veus que apunten que Johnson està fent un purga en el seu govern. Davant de les crítiques que ha rebut, fins i tot del seu propi partit, el primer ministre britànic es nega a deixar el seu lloc, com moltes veus demanen. En canvi, està remodelant el seu equip i assegurant que té en compte els informes interns que s'han fet sobre les festes. Malgrat aquests moviments, Johnson segueix trobant-se amb oposició i rebuig a gairebé tot l'arc parlamentari.
Crisi al govern, crisi al partit
Tot i els esforços de Johnson per superar el partygate, es manté sobre ell l'amenaça que el seu propi partit convoqui una moció de confiança sobre el seu lideratge. Al centre de la seva estratègia a curt termini per intentar evitar un motí intern hi ha la seva promesa de renovar el seu equip més proper i crear mecanismes perquè els diputats conservadors tinguin més influència en les decisions polítiques de Downing Street, segons informa Efe.
Alguns mitjans estimen que al voltant de 20 diputats ja han enviat una petició formal per convocar aquest vot, que se celebraria si ho demanen almenys 54 parlamentaris tòries. El recompte, però, no és públic, per la qual cosa hi ha una gran incertesa sobre el nivell real de peticions. El diputat per Newcastle Aaron Bell va ser l'últim que es va sumar al degoteig d'anuncis dels darrers dies per part de parlamentaris conservadors que reclamen oficialment una moció de confiança.
Johnson perdria aquesta eventual moció si almenys 180 votessin en contra, cosa que l'apartaria del Govern i obriria un procés de primàries entre els conservadors per designar un successor.