L’exdirector de l'oficina de mitjans de la presidència siriana, Kamel Saqr, ha revelat detalls desconeguts fins ara sobre els últims dies de Bashar Al-Assad a Síria, abans de fugir a Moscou després que els rebels islamistes prenguessin el control de Damasc. El conegut com a “tsar” mediàtic d’Al-Assad va presenciar els darrers moments del règim des de l’interior del palau presidencial, també les reunions i els moviments del mandatari mentre les forces d’oposició avançaven imparables fins a la capital. Saqr ha explicat que el president era conscient que l’evolució del conflicte era greu, però ni de bon tros s’imaginava que la situació fos “tan alarmant”.
Saqr ha dit que “totes les condicions eren adequades per a l'operació” dels rebels islamistes. Al-Assad no era conscient que l’exèrcit no estava mentalment ni logísticament preparat per lluitar. Per una banda, les tropes governamentals feia mesos que estaven desmoralitzades, perquè “consideraven que els combats no produïen cap valor nacional”. Per l’altra, Rússia havia centrat tots els seus esforços en la guerra amb Ucraïna, fet que va portar el Kremlin a considerar que “la seva missió s'havia completat a Síria”.
En aquest sentit, Al-Assad va adonar-se que l’havien abandonat quan Putin no rebia les seves trucades, durant l’avançament dels rebels. Però la moral del president encara era alta i va preparar un discurs per a la televisió estatal. Saqr ha explicat que el text que va escriure el mandatari parlava dels perills de dividir Síria, atacava Turquia per la seva “deshonestedat” i feia èmfasi en la importància de mantenir-se units i lluitar contra els islamistes. Tanmateix, el “tsar” mediàtic ha opinat que aquest discurs era diferent perquè “desprenia nerviosisme i ansietat en la seva prosa i contingut”. “Era un reflex del seu estat d'ànim” ha dit. L’emissió del missatge del president va endarrerir-se un dia rere l’altre, fins que, amb la caiguda d’Homs, Al-Assad va decidir que no sortiria a parlar en públic.
Poc després, l'exèrcit va deixar caure les armes, el 8 de desembre, moment en què Al-Assad va començar a preparar la seva fugida del país. Saqr ha revelat que, a partir de la caiguda de la capital, l'oficina de mitjans no va tornar a saber res del president. Abans de la mitjanit, l'agregat militar rus s'havia trobat amb el mandatari per assegurar-se la seva marxa, la qual va produir-se en un avió que va viatjar fins a Moscou, on Al-Assad porta exiliat un mes.
Saqr també ha explicat que en els mesos previs a l’ofensiva rebel, Hezbollah i l’Iran, els altres socis d’Al-Assad que van ajudar-lo a mantenir-se al poder durant anys, havien reduït la seva presència al país. "La part iraniana sentia una certa decepció, veient l'acostament entre Síria i els països àrabs a costa de la seva relació amb l'Iran. Hezbollah també havia rebut el cop més dur des de la seva creació", en referència al seu conflicte amb Israel al Líban.