Una suposada filtració d'intel·ligència de l'oficina de Benjamin Netanyahu s'ha convertit en un gran escàndol per al primer ministre israelià després que un tribunal aixequés parcialment una ordre de silenci sobre el cas, dient que l'assumpte pot haver soscavat els esforços per assolir un acord sobre ostatges a la guerra de Gaza. Quatre persones han estat detingudes en relació amb una investigació conjunta de la policia, els serveis de seguretat interna i l'exèrcit, va informar diumenge a la nit un tribunal de la ciutat de Rishon LeZion i recull el The Guardian.

El sospitós principal va ser identificat com a Eliezer Feldstein, que, segons els mitjans israelians, va ser contractat com a portaveu i assessor de mitjans a l'oficina del primer ministre poc després de l'atac de Hamàs a Israel l'octubre del 2023. Les altres tres persones arrestades són membres del sistema de seguretat. Encara està en vigor una ordre de silenci parcial, però el cas implica una "violació de la seguretat nacional causada pel subministrament il·legal d'informació classificada" que "va perjudicar l'assoliment dels objectius de guerra d'Israel", va dir divendres passat el tribunal.

Netanyahu, amb problemes

Els sospitosos estarien suposadament involucrats en la filtració de documents d'estratègia de Hamàs trobats per les Forces de Defensa d'Israel (FDI) a Gaza, i en la manipulació o edició del material per fer semblar com si el lideratge del grup militant palestí planejava perllongar les converses el més possible, així com fer contraban amb ostatges a Egipte. Al setembre, el diari britànic Jewish Chronicle i el tabloide alemany Bild van publicar articles aparentment basats en els documents falsificats, cosa que va portar les FDI a iniciar una investigació. El Jewish Chronicle es va retractar més tard de la història i va acomiadar el periodista que l'havia escrit.

Els detractors de Netanyahu, destaca el mateix rotatiu, diuen que els articles van aparèixer en un moment en què enfrontava noves crítiques per la gestió de les negociacions després que sis ostatges morts van ser trobats en un túnel a Rafah. Els informes també semblen haver reforçat la nova exigència de Netanyahu en les converses, després que ja s'hagués aconseguit un marc condicional: que les tropes israelianes romanguin a la frontera entre Gaza i Egipte. L'exigència va ser rebutjada per Hamàs i les converses van fracassar.

Des de fa temps s'acusa Netanyahu de demorar-se en un acord per apaivagar els seus socis de coalició d'extrema dreta, per als quals qualsevol concessió a Hamàs és insostenible. Es creu que Netanyahu considera que romandre al càrrec és la millor manera d'evitar ser processat per càrrecs de corrupció de llarga data, cosa que ell nega.

En un comunicat emès dilluns, el Fòrum de Famílies d'Ostatges, que representa la majoria dels amics i familiars dels segrestats, va dir que exigia una investigació “contra tots aquells sospitosos de sabotatge i soscavar la seguretat de l'Estat”. Va afegir, recull el mateix diari: “Les sospites suggereixen que individus associats amb el primer ministre van actuar per dur a terme un dels fraus més grans en la història del país. Aquest és un punt baix moral com cap altre. És un cop dur a la confiança que encara existeix entre el govern i els seus ciutadans”.

Israel intenta restar importància a les filtracions

Netanyahu ha intentat treure importància a l'assumpte, demanant que s'aixequi l'ordre de censura i acusant el poder judicial de parcialitat. El dissabte va negar qualsevol implicació en la filtració o irregularitats per part del personal. El principal sospitós, Feldstein, “no va participar mai en discussions sobre seguretat, no va estar exposat a informació classificada ni la va rebre i no va participar en visites secretes”, va dir la seva oficina.

Han sorgit preguntes sobre si Feldstein va ser emprat formalment per l'oficina del primer ministre després que es publiquessin informes que al·legaven que havia fallat una prova de polígraf d'autorització de seguretat; ha estat fotografiat amb Netanyahu moltes vegades durant aquest any. L'home de 32 anys, del suburbi ultraortodox de Bnei Brak, a Tel-Aviv, va treballar anteriorment per al ministre de seguretat nacional d'extrema dreta, Itamar Ben-Gvir, i a la unitat de mitjans de les FDI. Feldstein va ser detingut el 27 d'octubre i es troba a la presó preventiva fins dimarts, data de la seva pròxima audiència. Es creu que un dels altres tres sospitosos ja ha estat posat en llibertat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!