La deriva bel·licista que està arrossegant moltes potències arreu del món ha portat alguns països a abandonar alguns dels pactes internacionals que restringeixen l'ús de cert armament. És el cas de Finlàndia, que ha avançat que abandonarà el tractat d'Ottawa, que prohibeix les mines terrestres antipersones. El país, que fa frontera amb Rússia, també augmentarà la despesa en defensa com a mínim el 3% del PIB l'any 2029 en resposta a la creixent amenaça que és Moscou.
El primer ministre Petteri Orpo ha anunciat a una roda de premsa que no hi havia cap amenaça militar immediata per a la seva nació nòrdica, però que Rússia representa un perill a llarg termini per a tota Europa. Per aquest motiu, es decanta per posicions més militaristes. “La retirada de la Convenció d'Ottawa ens donarà la possibilitat de preparar-nos per als canvis en l'entorn de seguretat d'una manera més versàtil”, ha exposat Orpo, segons recull la CNN.
Two major defence related news from Finland:
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) April 1, 2025
1) Finnish Government to begin preparations to withdraw from the Ottawa convention.
2) Finland will increase the level of its defence appropriations to at least 3% of GDP by 2029.https://t.co/OicN0mhggN
A més, el titular de Defensa, Antti Häkkänen, ha afirmat que la reintroducció de les mines antipersones permetrà augmentar la capacitat de defensa de Finlàndia, ja que són una arma defensiva molt eficaç en cas d'una invasió per terra. Per altra banda, el ministre d'Agricultura i Silvicultura, Sari Essayah, ha afirmat en declaracions a la premsa: “Finlàndia utilitzarà les mines d'una manera responsable, però és un element dissuasiu que necessitem”.
Finlàndia no està sola
El govern finlandès no és l'únic que s'ha decidit a deixar enrere aquest tractat antimines. Sense anar més lluny, el mes passat, Polònia i els països bàltics d'Estònia, Letònia i Lituània van anunciar que es retiraven del Tractat d'Ottawa. Com Finlàndia, són països que estan molt a prop de l'òrbita de Moscou, alguns arribant a compartir-hi frontera. En el cas finlandès, els executius del país nòrdic sempre es van mostrar reticents a sumar-se al Tractat d'Ottawa. De fet, no va ser fins al 2012 que s'hi van sumar. L'abandonament del tractat requerirà l'aprovació del parlament finlandès, però s'espera que s'aprovi donat el suport ampli entre el govern i els partits de l'oposició.
El tractat de 1997 va ser un d'una sèrie d'acords internacionals celebrats després del final de la Guerra Freda per fomentar el desarmament global. Els activistes contra les mines van guanyar el Premi Nobel de la Pau aquell mateix any. Les mines han matat o mutilat desenes de milers de civils a tot el món, molts d'ells molt després que les guerres hagin acabat.