El president de Finlàndia, Sauli Niinistö, i el Govern finlandès han aprovat formalment la sol·licitud d'ingrés a l'OTAN, que previsiblement serà ratificada per l'Eduskunta (Parlament) la setmana entrant. S'espera que la sol·licitud aconsegueixi un ampli suport atès el consens que hi ha entre els partits. Niinistö i el Comitè d'Exteriors i Seguretat del Govern finlandès s'han reunit aquest diumenge per aprovar la sol·licitud d'ingrés del país a l'Aliança Atlàntica a conseqüència de la guerra a Ucraïna. La decisió haurà de ser ratificada pel Parlament, probablement la setmana que ve, i s'espera que aquesta sol·licitud obtingui un ampli suport donat el consens que hi ha entre els partits.
"Finlàndia sol·licita l'ingrés a l'OTAN. Una Finlàndia protegida està naixent com a part d'una regió nòrdica estable, forta i responsable. Guanyem seguretat i també la compartim. És bo tenir en compte que la seguretat no és un joc de suma zero”, ha afirmat el president. I la primera ministra, Sanna Marin, ha dit que la proposta s'enviarà al Parlament per ratificar-la. “La nostra decisió és històrica”, ha assegurat. "Com a membre de l'OTAN també serem responsables de la seguretat de l'aliança en el seu conjunt", ha explicat.
Aquest dissabte els socialdemòcrates finlandesos s'han mostrat partidaris de l'Aliança Atlàntica i han confirmat la seva postura favorable d'entrada a l'OTAN. Consegüentment, el president finlandès, Sauli Niinisto, ha informat durant una trucada telefònica al president rus, Vladímir Putin, dels plans de Hèlsinki d'ingressar a l'OTAN. Per contra, el Kremlin fa dies que avisa que l'entrada de Finlàndia a l'OTAN suposa una amenaça a la qual respondrà. No obstant això, des de Moscou encara no han donat detalls de com serà aquesta resposta. De fet, el president rus, Vladímir Putin, també s'ha pronunciat al respecte. Aquest dissabte, a través d'un comunicat, ha afirmat que els plans de Finlàndia “afectarien negativament les relacions russofinlandeses”.
Mentre Finlàndia anuncia que pretén entrar a l'OTAN, el partit governant de Suècia celebra una reunió decisiva que podria aplanar el camí per a una sol·licitud conjunta. Si es produeix l'entrada d'ambdós països nòrdics a l'OTAN, serà la fi de 75 anys a Finlàndia i de dos segles a Suècia de polítiques de no alineació militar.
Rússia talla l'electricitat a Finlàndia com a represàlia
Rússia ha engegat la venjança contra Finlàndia per les seves pretensions d'entrar a l'OTAN: el país nòrdic dirà adeu a l'electricitat russa. La dependència europea de la companyia energètica russa Inter RAO ha anunciat aquest divendres que tallarà el subministrament d'electricitat a Finlàndia a partir de dissabte per suposats problemes de pagament. "Ens veiem obligats a suspendre la importació d'electricitat a partir del 14 de maig", ha informat l'empresa mitjançant la seva pàgina web. El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ja va advertir aquest dijous que l'adhesió de Finlàndia a l'OTAN suposaria una amenaça per Moscou i va vaticinar "mesures tècnic-militars" si el procés tira endavant. L'endemà d'aquestes coaccions, la companyia russa ha procedit a tallar el subministrament elèctric dels finlandesos.
Turquia també s'oposa a l'entrada de Finlàndia i Suècia a l'OTAN. "Són la llar de moltes organitzacions terroristes", ha al·legat el president turc, Recep Tayyip Erdogan. Turquia amenaça de fer servir el dret de veto per impedir l'entrada a l'OTAN de Suècia i Finlàndia. Cal esmentar que les relacions entre Turquia i Suècia no passen per un bon moment a causa del suport d'Estocolm al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), classificat com a organització terrorista a Turquia.