L'ombra de l'amenaça nuclear deixa la seva empremta en els països veïns a Rússia. El Ministeri d'Afers Socials i Sanitat de Finlàndia ha demanat aquest dimarts a la seva població menor de 40 anys que adquireixi tauletes de iodur de potassi com a mesura preventiva davant del risc de radiació nuclear. No tota la població menor de 40 pot accedir al iode al país, ja que les mateixes institucions van advertir que no hi ha pastilles a l'Estat aptes pel consum dels menors de 3 anys, de manera que planegen importar-ne.
A més de recomanar la compra d'aquesta mena de pastilles, les autoritats finlandeses han aprofitat per recordar que davant d'una possible exposició a radiació nuclear la millor estratègia és refugiar-se en espais interiors. En canvi, han remarcat que el consum de iode és "una mesura preventiva" per menors de 40 anys i dones embassades, a les quals els permet protegir el fetus.
Les pastilles de iode ja van ser un ve cercat al mercat finlandès la passada primavera, després la invasió russa a Ucraïna. Ja aleshores es temia que el Kremlin escalés la seva ofensiva cap als Estats veïns, recorda Efe. Finlàndia, que comparteix amb Rússia 1.340 quilòmetres de frontera, ha desenvolupat durant dècades un pla integral per preparar la població davant de possibles guerres, accidents nuclears i desastres naturals.
La preocupació pels efectes d'un atac nuclear
Finlàndia no és l'únic país proper a Rússia i Ucraïna que pateix per les conseqüències d'un atac nuclear. Al mes d'agost, el govern de Romania va fer una crida a la seva població perquè compres pastilles de iode. En aquella ocasió la preocupació de les autoritats no se centrava tant en el possible ús d'armes nuclears, sinó en un "desastre nuclear" a la planta ucraïnesa de Zaporijia, la qual ha estat constantment assetjada per les forces russes malgrat la perillositat que això suposa. A més, a l'inici de la invasió, França va enviar pastilles de iode a Ucraïna en cas de desastre o atac nuclear.
En les dues ocasions, la principal mesura de precaució que dels governs va ser el iode, concretament el iodur de potassi, que és una sal iode que prevé l'absorció de iode radioactiu a través de la tiroide, cosa que pot causar càncer o lesions en aquesta glàndula quan el cos està exposat a la radiació nuclear. Justament, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana el seu us en cas d'exposició a la radiació. La mateixa ONU ha repetit diverses vegades els perills dels combats al voltant de plantes nuclears com la de Zaporijia.