El Govern finlandès ha anunciat aquest dimarts el tancament total de la seva frontera amb Rússia a partir del dijous fins al 13 de desembre per frenar l'arribada de refugiats al país nòrdic. El primer ministre, Petteri Orpo, ha qualificat la mesura com a "necessària i proporcionada", assenyalant la ingerència russa com la raó principal. Orpo ha afirmat en una roda de premsa que la clausura del punt fronterer de Tall-Jooseppi, l'únic dels vuit existents que romania obert, era essencial per contrarestar "les activitats d'ingerència russa", que el govern finlandès no està "disposat a tolerar".
Des del tancament de set dels vuit punts fronterers durant les últimes dues setmanes, les autoritats migratòries han informat que al novembre van arribar a Finlàndia al voltant de 900 sol·licitants d'asil de tercers països des de Rússia, un augment significatiu respecte a la xifra habitual. L'executiu finlandès sosté que aquest augment es deu a un "atac híbrid" per part de Moscou, destinat a desestabilitzar Finlàndia després del seu recent ingrés a l'OTAN i el seu suport a Ucraïna en el conflicte amb Rússia.
Gràcies al tancament, el flux de refugiats ha disminuït des del divendres passat, quan es van tancar tots els altres punts fronterers, excepte el més septentrional i remot, que finalment s'ha tancat aquest dimarts. No obstant això, les autoritats finlandeses creuen que la instrumentalització migratòria per part de Moscou no s'aturarà. "La qüestió no és la quantitat de refugiats que arriben, sinó els motius darrere de la seva arribada", va declarar la ministra d'Interior, Mari Rantanen, del partit d'ultradreta Veritables Finlandesos, emfatitzant que el tancament total no és una qüestió de polítiques d'asil o immigració, sinó de seguretat nacional.
Rantanen ha reiterat que Finlàndia és l'objectiu d'una operació híbrida russa i ha assegurat que el govern està preparat per enfrontar i resistir la possible continuació i fins i tot l'expansió de la ingerència externa de Moscou, malgrat el tancament de la frontera comuna. El tancament implica que, una vegada en vigor, no serà possible sol·licitar asil a la frontera terrestre amb Rússia, que és la més llarga de la Unió Europea amb 1.340 quilòmetres. Els únics punts permesos per la sol·licitud d'asil seran els ports i aeroports internacionals del país nòrdic.