Milers de ciutadans russos s'han llançat a la carretera i s'han afanyat a comprar bitllets d'avió quan van saber que el seu president, Vladímir Putin, havia aprovat la mobilització militar parcial de la població. En veure's amb un pas al front, molts ciutadans han intentat sortir de Rússia, però les opcions són limitades, sobretot després de les sancions. Les principals vies de sortida estan sent els pocs països que encara accepten vols des de Rússia, com Turquia, o els Estats fronterers, als quals es pot arribar amb cotxe. Un d'aquest és Finlàndia, el qual ha anunciat aquest dijous que a partir de la mitjanit les seves fronteres estaran completament tancades als turistes russos, encara que tinguin visat expedit en un país de l'espai Schengen, al·legant que la seva arribada pot causar "un greu perjudici per a la posició internacional de Finlàndia".
Finlàndia, amb 1.340 quilòmetres de frontera amb Rússia, es converteix així a l'últim país comunitari limítrof que opta per vetar l'entrada als turistes russos, després que fessin el mateix les tres repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) i Polònia fa dues setmanes. Ha estat un dels territoris que més ciutadans russos ha rebut, la majoria dels quals han continuat el seu viatge cap altres països europeus.
Divisió a la Unió Europea sobre l'èxode de ciutadans russos
Hi ha altres Estats d'Europa que estan mantenint una política més oberta amb l'èxode de ciutadans russos que tracten de fugir del govern de Putin, un exemple és Alemanya. Malgrat la divisió entre els s 27 Estats de la Unió Europea (UE) sobre com afrontar la nova diàspora russa, l'Estat alemany ha trencat una llança a favor d'obrir les portes als reservistes. La ministra alemanya de l'Interior, Nancy Faeser, va mostrar la voluntat del seu govern a oferir asil als desertors russos el passat divendres. "Qualsevol que s'oposi amb valentia al règim del president Vladímir Putin i que, per tant, es posa en el perill més gran, pot sol·licitar asil a Alemanya per motius de persecució política", va sentenciar la ministra.
No va ser l'única del seu Executiu a posicionar-se així, el ministre de Justícia, Marco Buschmann, va seguir la línia de la seva companya a través de les xarxes: "Pel que sembla, molts russos estan abandonant la seva pàtria: els que odien el camí de Putin i estimen la democràcia liberal són cordialment benvinguts a Alemanya".
Mobilització en marxa
Poques hores després de l'anunci de la mobilització parcial que va fer Putin, aquesta va començar. Les citacions oficials van començar a lliurar-se en diferents punts del país i aquestes van desfermar la ira de molts ciutadans. Alguns russos denuncien que la mobilització s'està centrant en les comunitats més pobres i on es concentren més minories ètniques, ja que la repercussió mediàtica és menor en aquests casos.