La fiscalia belga ha alliberat, sota la vigilància d'un braçalet electrònic, Francesco Giorgi, parella de l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, i un dels principals sospitosos del Qatargate, el cas de suposats suborns de països com Qatar o el Marroc a membres de l'Eurocambra. En un comunicat emès aquest dijous, les autoritats belgues han informat del nou estat de presó preventiva per Giorgi, a qui encara se li imputen delictes de corrupció, blanqueig de capitals i de pertànyer a una organització criminal. Kaili, per la seva banda, seguirà a la presó almenys durant els dos pròxims mesos, després que la setmana passada el jutge instructor confirmés l'extensió de la seva detenció.
El comunicat de la fiscalia belga arriba dues setmanes després de l'arrest de l'eurodiputat socialista, Marc Tarabella, un dels eurodiputats -juntament amb l'italià Andrea Cozzolino- a qui el Parlament Europeu va retirar la immunitat. De fet, el mateix Giorgi havia treballat com a assistent de Cozzolino.
Pel que fa a l'altre exeurodiputat implicat en el cas, Pier Antonio Panzieri, aquest continua a la presó. Al gener, setmanes després que esclatés l'escàndol, Panzieri va arribar a un acord amb les autoritats per col·laborar en la resolució del cas, tot i que no n'han transcendit més detalls. De fet, la fiscalia belga apunta que, "per l'interès de la investigació, de moment no es facilitarà més informació".
La defensa de Kaili denuncia "tortures"
La defensa de l'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili ha denunciat davant la fiscalia belga "tortures" durant un interrogatori a què va ser sotmesa. En una audiència celebrada a finals de gener, l'advocat de Kaili va explicar que la dirigent grega va estar totalment incomunicada entre el dimecres 11 i el divendres 13 de gener durant les setze hores que va romandre en una cel·la policial. "Feia fred, se li va negar una segona manta, li van treure l'abric, la llum estava constantment encesa, fet que li impedia dormir, i no se li va permetre anar al bany malgrat patir una regla amb molt sagnat", va relatar el seu defensor, Michalis Dimitrakopoulos.
Segons l'advocat, aquestes pràctiques "violen la convenció europea de drets humans" i són fets "propis de l'Edat Mitjana". Dimitrakopoulos va dirigir aquestes acusacions durant la darrera sessió en què la fiscalia belga havia de decidir si acceptava la petició per deixar en llibertat vigilada a Kaili, a presó des del passat mes de desembre. Un cop més, el tribunal va desestimar la demanda de la defensa i va mantenir l'exvicepresidenta de l'Eurocambra almenys durant en presó preventiva.