La Fiscalia de Veneçuela ha informat aquest divendres que ha obert una investigació contra Maria Corina Machado amb l'objectiu d'imputar-la, per presumptament haver donat el seu suport a un nou paquet de sancions que prepara els Estats Units mitjançant un projecte de llei que es debat a la Cambra de Representants, que prohibeix a institucions del govern estatunidenc contractar persones o empreses que tinguin llaços comercials amb l'executiu chavista. En un comunicat publicat a Instagram, la Fiscalia ha assenyalat que ha obert la investigació per "ser imputada per la seva promoció i suport a aquest espantall jurídic que patrocina terribles actes delinqüencials contra el poble veneçolà". En la nota, el fiscal Tarek William Saab, ha assenyalat que "els pronunciaments públics que l'assenyalada ha realitzat entorn d'aquest írrit projecte de llei, la involucren greument i constitueixen la comissió dels delictes de traïció a la pàtria, establert en l'article 128 del Codi Penal; conspiració amb països estrangers, establert en l'article 132 del Codi Penal i associació per a delinquir, establert en l'article 37 de la Llei contra la Delinqüència Organitzada".
El govern veneçolà ha criticat que la iniciativa del Senat estatunidenc no només "viola greument la Constitució, les lleis i la sobirania", sinó que "a més pretén tacar el nom del llibertador Simón Bolívar", el cognom del qual s'ha utilitzat per a denominar la citada llei.
Persecució de Machado
Maria Corina Machado, que segueix amagada en algun lloc secret, segueix en la seva lluita política perquè es reconegui que el passat 28 de juliol l'oposició, en mans d'Edmundo González, va guanyar les eleccions a Nicolás Maduro. González està exiliat a Espanya des del mes de setembre, una alternativa que Machado es nega a seguir. El dimecres, Machado ja va augurar conseqüències del govern de Nicolás Maduro per aquest projecte de llei. "La llei Bolívar (oficialment Llei de Prohibició d'Operacions i Arrendaments amb el Règim Autoritari Il·legítim de Veneçuela) envia un missatge clar al règim: la repressió i les activitats criminals tenen conseqüències i ningú podrà normalitzar-les", va afirmar a través de X, encara que la norma ha de ser aprovada pel Senat perquè es faci efectiva. Fons de la Fiscalia apunta que Machado serà imputada. Fins ara, no havia estat perseguida pel chavisme, a diferència d'Edmundo González.
Les crítiques de Maduro
Per la seva banda, el president Nicolás Maduro ha qualificat "d'escombraries" la norma, al mateix temps que ha advertit que aquells opositors que donin suport a aquest projecte de llei estaran cometent delictes, per la qual cosa hauran d'atenir-se a "les conseqüències" judicials, sense detallar quines seran. El dijous, el Parlament —controlat pel chavisme— va aprovar la discussió d'una llei orgànica que busca inhabilitar políticament als qui sol·licitin a països, "grups o associacions terroristes", que imposin sancions econòmiques contra la nació del Carib.
El projecte de llei va ser aprovat per unanimitat al ple, en la qual el president de la Cambra, el chavista Jorge Rodríguez, va insistir que la inhabilitació política haurà de ser perpètua. El projecte de llei Bolívar ha estat presentat pels representants de Florida, Mike Waltz, republicà, i Debbie Wasserman Schultz, demòcrata, els qui consideren, en paraules del primer, que els Estats Units ha de "mantenir les sancions existents contra el règim i buscar ampliar-les per a minimitzar els recursos de Maduro per abusar de les llibertats i la prosperitat del poble veneçolà".