La sonda Parker de la NASA s’ha convertit en l’objecte fet per l’ésser humà que més s’ha acostat a una estrella. La fita de l’agència espacial nord-americana va produir-se dimarts, quan la nau va passar a només 6,1 milions de quilòmetres de la superfície del sol mentre es movia a aproximadament uns 690.000 quilòmetres per hora, l'equivalent a volar de Londres a Nova York en menys de 30 segons. Els científics han rebut un senyal de la sonda la matinada d’aquest dissabte, després d'haver estat fora de comunicació els últims dies, mentre sobrevolava la superfície del cos més gran del sistema solar.

La sonda Parker enviarà dades telemètriques detallades sobre el seu estat l’1 de gener, les quals s’incorporaran a l’estudi de la NASA per comprendre de manera més precisa com el material assoleix temperatures tan elevades en aquesta regió. La investigació també vol rastrejar l’origen del vent solar, el flux continu de material que s'escapa del sol. L’agència ha assegurat que la nau ha suportat temperatures de fins a 980 °C gràcies a la protecció d’un escut de carboni d’11,5 centímetres de gruix. A més, a causa de les condicions infernals de l’àrea d’estudi, la sonda ha hagut d’entrar i sortir ràpidament, a una velocitat de 690.000 quilòmetres per hora, assolida gràcies a la immensa empenta gravitatòria que ha sentit quan s’ha apropat al Sol.

La NASA ha assegurat en un comunicat que “aquest estudi del sol permet a Parker Solar Probe prendre mesures que ajudin els científics a entendre millor com el material d'aquesta regió s'escalfa a milions de graus, rastrejar l'origen del vent solar, i descobrir com les partícules energètiques s'acceleren a la velocitat de la llum”.

Els acostaments anteriors ja havien ajudat els científics a determinar l'origen de les estructures del vent solar i cartografiar el límit exterior de l'atmosfera del sol. La doctora Nicola Fox, cap de ciència de la NASA, ha assegurat a la BBC que “durant segles, la gent ha estudiat el sol, però no experimentes l'atmosfera d'un lloc fins que realment vas i la visites”. La sonda Parker s’ha apropat més que mai a l’estrella aquest dimarts.

Un viatge de més de sis anys

La missió de la nau cap al centre del sistema solar va iniciar-se el 2018 com a part del programa Living With a Star, una iniciativa de l’agència per explorar aspectes de l’espai exterior que afecten directament la vida i la societat humana. Durant aquests anys, la sonda ha passat a prop del sol 21 vegades, acostant-se cada cop més, però la visita de la Nit de Nadal ha batut tots els rècords.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!