Les autoritats gregues han detingut 13 persones aquest dissabte després que els focs artificials llançats des d'un iot hagin provocat un incendi forestal en l'illa d'Hidra, situada al sud d'Atenes. La pirotècnia va cremar l'únic bosc de pins de l'illa, "en un lloc de difícil accés i sense carretera", ha explicat l'equip de bombers de l'ínsula a través d'un comunicat a xarxes. L'incendi ja s'ha controlat, si bé l'operació ha estat complicada perquè els bombers han hagut d'arribar a la pineda per via marítima i amb helicòpters per llançar aigua. L'alcalde de l'illa, Giorgos Koukoudakis, ha expressat la seva "indignació" i ha promès accions legals contra els responsables.

Segons el comunicat emès per les autoritats de l'illa, els tretze detinguts seran presentats davant la fiscalia aquest diumenge, si bé no han donat més detall sobre la identitat dels sospitosos més enllà del fet que són de nacionalitat grega. Aquests podrien enfrontar-se a penes de fins a 20 anys de presó i multes de fins a 200.000 euros, ja que Grècia ha endurit les seves penes per incendis provocats arran dels nombrosos casos de piromania que s'han donat als darrers anys —l'estiu passat es van detenir 79 persones per causar incendis—. De moment, els detinguts estan rebent la ràbia i la impotència de les xarxes, que s'han emplenat de missatges crítics.

Desenes d'incendis i altes temperatures

Aquest nou incendi producte de la irresponsabilitat coincideix a més amb una època d'incendis generalitzats a l'inici de l'estiu, amb desenes de focus en entorns forestals arreu de l'arxipèlag i la península que conformen Grècia durant aquesta setmana i que han deixat almenys un mort. Es tracta d'un home de 55 anys, bomber voluntari, que es va desplomar mentre lluitava contra les flames a prop de casa seva, a la regió d'Èlia. Protecció Civil ha demanat extrema precaució pel risc "molt alt" d'incendis, especialment a la regió de l'Àtica, la península del Peloponès i el centre de Grècia.

Dissabte passat va haver-hi un altre incendi a l'illa d'Andros, a on es van haver d'evacuar quatre poblacions, i es van haver de mobilitzar avions i helicòpters per mitigar les flames llançant aigua. Una situació que s'agreujà per les fortes ventades que van bufar durant tres dies. I ara, l'estiu es preveu advers, donades les altes temperatures i el perill de sequera. Aquest passat ha estat l'hivern més càlid enregistrat de la història del país i la setmana passada ja va haver-hi la primera onada de calor de l'any, amb temperatures per sobre dels 44 graus en alguns punts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!