El cop d'estat al Perú ha fracassat, després que el president Pedro Castillo hagi estat destituït i detingut. El cap d'Estat havia dissolt el Parlament aquest dimecres, poc abans que es debatés una moció de censura contra ell. Però el Congrés ha tirat pel dret i ha decidit destituir-lo per "permanent incapacitat moral", amb 101 vots a favor de 130. A més, mitjans peruans com La República han assegurat que les autoritats han detingut Castillo quan intentava fugir de Lima (la capital del país). En un comunicat conjunt, les Forces Armades i la Policia Nacional havien avançat que "no acataran" els actes contraris a l'ordre constitucional dictats pel president.
Un cop la destitució de Castillo ha tirat endavant, el Congrés ha citat la vicepresidenta Dina Boluarte perquè juri com a nova cap d'Estat. Boularte s'havia desmarcat de la decisió del president i havia denunciat que constituïa un cop d'estat. Fins i tot els fujimoristes del Parlament havien proposat que la fins ara vicepresidenta assumís el càrrec en substitució de Castillo, que va arribar al poder el juliol del 2021 de la mà del partit d'esquerres Perú Libre — tot guanyant la dretana Keiko Fujimori, filla d'Alberto Fujimori (que també va donar un autocop d'estat l'any 1992). Ara, Boularte serà la primera governant de la història del país andí.
Cop d'estat sense èxit al Perú
El Congrés del Perú havia de debatre aquest dimecres una moció de censura contra el president, però Castillo ha intentat evitar la seva destitució mitjançant la dissolució del Parlament, la convocatòria d'eleccions parlamentàries (en un termini màxim de nou mesos) i la instauració d'un govern d'emergència nacional. A més, havia implementat un toc de queda i decretat que tots els ciutadans amb armament il·legal haurien d'entregar-lo a la Policia Nacional en un màxim de 72 hores. Però no ha tingut èxit: les forces de seguretat han decidit no acatar les ordres, el Congrés ha tirat endavant amb la moció de censura, l'oposició ha denunciat el cop o autocop d'estat, el poder judicial ha condemnat el trencament de l'ordre constitucional i la gent s'ha manifestat al carrer.
Vist el seu fracàs, Castillo ha abandonat el palau presidencial i ha fugit amb un rumb desconegut. Però les autoritats l'han arrestat i el mantenen detingut a la seu de la prefectura de la policia de Lima, al mateix temps que el Congrés l'ha destituït i ha citat la vicepresidenta Boularte perquè juri com a nova cap d'Estat. Una de les legisladores que sovint havia donat suport a la permanència del president en el poder, l'esquerranista Ruth Luque, ha denunciat que la decisió es tractava d'un cop d'estat. La líder opositora Keiko Fujimori l'ha acusat de donar un "cop desesperat" per romandre en el càrrec, mentre que la dretana Norma Yarrow ha assegurat que Castillo estava "sol".
Dimissions contra el cop d'estat
Els ministres d'Economia, Kurt Burneo; Relacions Exteriors, César Landa; i Treball, Alejandro Salas, han estat els primers cancellers a anunciar la seva renúncia i han revelat que el president ha pres la decisió sense el seu suport. Els ambaixadors davant de l'OEA, Harold Forsyth; de l'ONU, Manuel Rodríguez Cuadros; i dels Estats Units, Oswaldo de Rivero, també han presentat la seva dimissió. Un camí que ha seguit l'advocat de Castillo, Benji Espinoza, que s'ha negat a defensar el president perquè "s'ha produït una ruptura de l'ordre constitucional".
La Policia Nacional i les Forces Armades han decidit no acatar les ordres de Castillo, fins al punt que l'han detingut a Lima. La fiscal general del Perú, Patricia Benavides, ha rebutjat "de manera emfàtica, tot trencament de l'ordre constitucional", que es pugui presentar en el país. La presidenta del Poder Judicial, Elvia Barrios, ha fet una crida a la ciutadania a "mantenir-se vigilant en defensa de l'estat democràtic i de dret". "Demandem a les institucions corresponents mantenir-se ferms en el respecte a l'estat de dret i demanem a la ciutadania, a la societat civil organitzada, a mantenir-se vigilants en defensa de l'estat democràtic de dret", ha dit. El president del Tribunal Constitucional, Francisco Morales, ha demanat a les Forces Armades que treballin per "restablir l'ordre constitucional".