El ministre d'Exteriors de França, Stéphane Séjourné, ha acusat aquest dimecres als països europeus que recentment han reconegut a Palestina com a Estat --Espanya, Irlanda i Noruega-- de voler treure'n profit polític de la decisió com a part de la campanya electoral de cara a les eleccions europees, informa l'agència Europa Press.
"La qüestió que se'ns presenta avui, i la hi he dit de manera molt clara als meus homòlegs espanyols i irlandesos, és quin serà el dia de demà després de la qüestió del reconeixement? Quina és la utilitat diplomàtica?", s'ha preguntat el ministre al Senat francès.
En aquest sentit, ha assegurat que "França no adopta un posicionament polític", sinó que "busca solucions diplomàtiques a la crisi". "Digueu-me exactament què ha canviat el reconeixement espanyol a la situació de Gaza l'endemà. Res", ha sentenciat davant els senadors.
Séjourné ha reiterat que París està a favor de la solució de dos estats i ha posat l'exemple que està col·laborant amb els socis de la regió en el Consell de Seguretat de l'ONU, que té pendent examinar una proposta de resolució d'Algèria per condemnar els recents atacs contra Rafá.
La duresa dels atacs israelians a Gaza ha despertat un sentiment de suport a la població palestina, materialitzat en alguns casos en el reconeixement de l'Estat palestí per part de potències internacionals malgrat la contundent resposta d'Israel, que ha amenaçat amb conseqüències.
Per la seva part, el president francès, Emmanuel Macron, ha demanat en una trucada al president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, que dugui a terme "reformes essencials" dins de les institucions amb vista a reconèixer l'Estat de Palestina.
El mandatari francès ha expressat a Abbas el seu suport a "una Autoritat Palestina reformada i enfortida, capaç d'exercir les seves responsabilitats a tots els territoris palestins, inclosa la Franja de Gaza, en benefici del poble palestí."
Macron aposta per la solució dels dos estats
Macron ha reiterat així el "compromís" de París de "treballar per construir amb els seus socis europeus i àrabs una visió comuna de pau que ofereixi garanties de seguretat per a palestins i israelians i inclogui una perspectiva de reconèixer l'Estat de Palestina en una dinàmica útil".
D'altra banda, ha enviat "les seves més sinceres condolences al poble palestí per l'intolerable cost humà" de l'ofensiva d'Israel a la Gaza i després d'"una nova tragèdia" com la del camp de desplaçats a Rafá diumenge a la nit, que es va saldar amb almenys 45 morts.
"Ambdós presidents van demanar el cessament immediat de la intervenció militar israeliana a Gaza, tal com demana el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ). No hi ha avui cap zona segura a Rafá", ha ressaltat l'Elisi en un comunicat.
Macron també ha subratllat la determinació de França de treballar amb Algèria i els seus socis en el Consell de Seguretat de Nacions Unides perquè s'aprovi una resolució sobre els últims esdeveniments a Rafá.
El mandatari francès ja va dir en la vigília que estava "totalment disposat" a reconèixer l'Estat palestí --com han fet Espanya, Noruega i Irlanda--, si bé va assegurar que aquest pas s'ha de fer "en un moment útil" i de consens entre els principals actors regionals al Pròxim Orient, inclòs Israel.